Hlavní obsah

Český fotbal má nového krále! Ve čtvrtek opouštěl Prahu rozladěný, teď Vaclík zářil

Praha
Aktualizováno

Alespoň nějaká útěcha pro gólmana Tomáše Vaclíka při návratu do Prahy čtyři dny poté, co se svou Sevillou nezvládl osmifinálovou odvetou se Slavií a s Evropskou ligou se musel rozloučit. Do hlavního města si přiletěl pro korunu krále českého fotbalu. A veliké dojetí z významného ocenění gólman národního týmu rozhodně neskrýval.

Tomáš Vaclík vyhrál anketu Fotbalista rokuVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Tradiční anketu Fotbalista roku, která je pořádána od roku 1965, vyhrál totiž naprosto suverénně s neskutečným náskokem 264 bodů před druhým Pavlem Kadeřábkem, na třetího v pořadí Tomáše Součka pak má Vaclík podle hlasovaní členů akademie, kteří pořadí určují, k dobru téměř pět set bodů.

Sluší se ovšem připomenout, že hlasování se uzavíralo loni koncem prosince, takže pohárová konfrontace Slavie se Sevillou se do pořadí nejlepších hráčů samozřejmě nemohla promítnout.

„Vítězství mě samozřejmě překvapilo, bodový rozdíl ale ještě víc. Jde o obrovské ocenění. Poctu, o níž jsem ani nesnil. Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl vyhrát anketu o nejlepšího Fotbalistu roku," přiznal Tomáš Vaclík, který se stal čtvrtým gólmanem, jenž anketu vyhrál. Jeho brankářskými předchůdci, kteří anketu v minulosti ovládli, byli Petr Čech, Petr Kouba a Ivo Viktor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík přebírá cenu za vítězství v anketě Fotbalista roku

Rekordman Čech tentokrát desátý

Čech, který je s devíti prvenstvími samozřejmě rekordmanem ankety, skončil mimochodem v pořadí za rok 2018 na desáté příčce.

V elitní desítce je sedm legionářů působících v zahraničních ligách, a jen tři hráči z nejvyšší domácí soutěže. Na třetí příčce figuruje Tomáš Souček ze Slavie, hned za ním se umístil Michael Krmenčík z mistrovské Viktorie Plzeň, o osmé místo se dělí s Gebre Selassiem jablonecký Michal Trávník.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tomáš Souček obsadil v anketě Fotbalista roku třetí místo

Pochopitelně, dostalo se i na Bořka Dočkala, jenž momentálně obléká dres Sparty, jenže na páté místo v anketě ho vynesly výkony v americké Philadelphii a národním mužstvu v uplynulém roce.

Vítěz předchozího ročníku ankety a král českého fotbalu za rok 2017 Vladimír Darida dostal od členů akademie, tedy od trenérů, hráčů, funkcionářů a novinářů, jen osmnáct bodů a skončil jedenáctý.

Fotbalista roku 2018
1. Tomáš Vaclík (FC Basilej/Sevilla FC) 694
2. Pavel Kadeřábek (TSG Hoffenheim 1899) 430
3. Tomáš Souček (SK Slavia Praha) 196
4. Michael Krmenčík (FC Viktoria Plzeň) 182
5. Bořek Dočkal (Philadelphia Union) 160
6. Jiří Pavlenka (SV Werder Brémy) 156
7. Patrik Schick (AS Řím) 143
8. – 9. Theodor Gebre Selassie (SC Werder Brémy) a Michal Trávník (FK Jablonec) 54
10. Petr Čech (Arsenal FC) 33
11. Vladimír Darida (Hertha BSC Berlín) 18, 12. Ondřej Čelůstka (Antalyaspor) 13, 13. David Pavelka (Kasımpaşa SK) 11, 14. Jan Kopic (FC Viktoria Plzeň) 10, 15. Matěj Vydra (FC Derby County/ FC Burnley) 8, 16. Petr Ševčík (FC Slovan Liberec) 7, 17. – 18. Josef Hušbauer (SK Slavia Praha), Jakub Jankto (Udinese Calcio/US Sampdoria Janov) po 6, 19. Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux) 4, 20. – 22. Ondřej Karafiát (FC Slovan Liberec), Tomáš Koubek (FC Stade Rennes), Lukáš Masopust (FK Jablonec) po 3, 23. Jaromír Zmrhal (SK Slavia Praha) 2, 24. – 31. Antonín Barák (Udinese Calcio), Milan Baroš (Baník Ostrava), Vladimír Coufal (FC Slovan Liberec/SK Slavia Praha), Tomáš Holeš (FK Jablonec), Václav Jemelka (SK Sigma Olomouc), Josef Jindříšek (Bohemians Praha 1905), Jan Matoušek (1. FK Příbram/SK Slavia Praha), Zdeněk Ondrášek (Wisla Krakov) po 1 bodu.

Během slavnostního večera ve Vinohradském divadle v Praze byly vyhlášeny i výsledky ankety Trenér roku. Už poosmé se jím stal kouč Viktorie Plzeň Pavel Vrba, který dovedl svůj tým k mistrovskému titulu a třetímu místu v základní skupině Ligy mistrů. O pouhé tři body za ním skončil trenér podzimního ligového lídra Jindřich Trpišovský z pražské Slavie, třetí místo pak obsadil Jablonec Petr Rada.

Pavel Vrba po vítězství v anketě Trenér roku hýřil vtipnou náladouVideo: FAČR

Reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, který k národnímu mužstvu přišel v průběhu podzimu, aby nakonec zachránil druhou příčkou ve skupině druhé divize Ligy národů reputaci českého fotbalu, skončil v anketě čtvrtý.

Vítězný Pavel Vrba se tak stal nejúspěšnějším koučem v historii ankety, neboť trumfnul Karla Brücknera. Bývalý trenér národního týmu má totiž na kontě sedm primátů, zatímco Vrba dosáhl už na osmý.

Trenér roku 2018
1. Pavel Vrba (FC Viktoria Plzeň) 337
2. Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha) 334
3. Petr Rada (FK Jablonec) 218
4. Jaroslav Šilhavý (Reprezentace ČR A) 114, 5. Bohumil Páník (FC Fastav Zlín/FC Baník Ostrava) 42, 6. Michal Bílek (FC Fastav Zlín) 26, 7. Martin Svědík (FC Vysočina Jihlava/1. FC Slovácko) 9, 8. Michal Kordula (1. FC Slovácko) 5, 9. Martin Hašek (Bohemians Praha 1905) 4, 10. Václav Jílek (SK Sigma Olomouc) 3, 11. – 13. Josef Csaplár (1. FK Příbram), Vítězslav Lavička (Reprezentace ČR 21), Jan Suchopárek (Reprezentace ČR 19) po 1 bodu.

Talentem roku se stal David Lischka z Jablonce, jehož slibnou kariéru zbrzdily problémy se srdcem, které odhalila lékařská prohlídka při jeho chystaném lednovém transferu do Sparty.

Talent roku David Lischka je po operaci srdce a věří v návrat na hřištěVideo: FAČR, sport.cz

Talent roku 2018
1. David Lischka (FK Jablonec) 266
2. Alex Král (FK Teplice) 242
3. Jan Matoušek (1. FK Příbram/SK Slavia Praha) 208
4. Michal Sadílek (PSV Eindhoven) 185, 5. Matěj Pulkrab (FC Slovan Liberec/ AC Sparta Praha) 76, 6. Patrik Žitný (FK Teplice) 23, 7. Ondřej Šašinka (FC Baník Ostrava) 19, 8. Adam Hložek (AC Sparta Praha) 12, 9. – 11. Michal Fukala (FC Slovan Liberec), Dominik Janošek (1. FC Slovácko), Matěj Kovář (Manchester United, mládež) po 6, 12. Tomáš Ladra (FK Mladá Boleslav) 5, 13. – 15. Václav Drchal (AC Sparta Praha), Filip Hašek (Dynamo Č. Budějovice/Bohemians Praha 1905), Patrik Hellebrand (SFC Opava) po 4, 16. – 18. David Heidenreich (Atalanta Bergamo, mládež), Matěj Chaluš (FK Mladá Boleslav), Antonín Vaníček (Bohemians Praha 1905) po 3, 19. Matouš Trmal (1. FC Slovácko) 2, 20. – 27. – 27. Václav Dudl (1. FC Táborsko/Sparta Praha), Filip Havelka (FC Slovan Liberec/Dynamo Č. Budějovice), Libor Holík (FC Vysočina Jihlava /FC Fastav Zlín), Martin Jedlička (DAC Dunajská Streda), Nicolas Penner (Juventus Turín, mládež), Patrik Slaměna (FC Fastav Zlín), Daniel Souček (FC MAS Táborsko/FK Dukla Praha) po 1 bodu.

Fotbalistkou roku byla vyhlášena Kateřina Svitková z pražské Slavie, která za sebou nechala jak Voňkovou z mnichovského Bayernu, tak svou klubovou spoluhráčku Bartoňovou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kateřina Svitková byla vyhlášena Fotbalistkou roku

Fotbalistka roku 2018
1. Kateřina Svitková (SK Slavia Praha) 185
2. Lucie Voňková (FC Bayern Mnichov) 160
3. Eva Bartoňová (SK Slavia Praha) 159
4. Petra Divišová (SK Slavia Praha) 158, 5. Barbora Votíková (SK Slavia Praha) 137, 6. Klára Cahynová (1. FFC Turbine Postupim), 7. Lucie Martínková (AC Sparta Praha) 119, 8 Petra Vyštejnová (AC Sparta Praha ) 100, 9. Petra Bertholdová (AC Sparta Praha) 92, 10. Jana Sedláčková (USV Jena) 76.

Do Síně slávy českého fotbalu pak byl uveden někdejší hráč Slavie, Sparty, Českých Budějovic a Viktorie Žižkov, ale především player, který oblékal tres Manchesteru United Benfiky Lisabon a Lazia Řím Karel Poborský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Poborský byl uveden do Síně slávy českého fotbalu

Doma získal mistrovské tituly se Slavií i Spartou, na Ostrovech pak v sezoně 1996/97 s Manchesterem United. S českou reprezentací, za kterou odehrál 118 zápasů, získal stříbro na EURO 1996 v Anglii, bronz na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku a také na Konfederačním poháru FIFA v roce 1997 v Saúdské Arábii.

Reklama

Související témata: