Hlavní obsah

Tvrdý trest! Osminásobný albánský mistr nesmí deset let do evropských pohárů

Osminásobný mistr albánské fotbalové ligy Skënderbeu Korcë nesmí deset let startovat v evropských pohárech. Sportovní arbitrážní soud klubu potvrdil trest, který mu loni uložila UEFA za ovlivňování zápasů v domácích i mezinárodních soutěžích. Podle agentury AP jde o nejdelší distanc za manipulování výsledků v historii UEFA.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Evropská liga má za sebou úvodní zápasy prvního předkola, stejně jako Liga mistrů. Na evropské poháry musí ale nyní zapomenout na deset let osminásobný mistr albánské ligy Skënderbeu Korcë, který schytal trest od UEFA (ilustrační foto).

Článek

Vyšetřovatelé Evropské fotbalové unie došli k závěru, že Skënderbeu v roce 2015 zmanipuloval dva zápasy předkola Ligy mistrů a dvě utkání v základní skupině Evropské ligy. Zároveň UEFA klub z města Korcë, který v sezoně 2011/12 vedl český kouč Stanislav Levý, podezřívá, že od roku 2011 ovlivnil zhruba 50 zápasů v domácí soutěži. Skënderbeu za tu dobu získal sedm ze svých osmi ligových titulů.

Sportovní arbitrážní soud uvedl, že se ztotožnil se zjištěním UEFA, že Skënderbeu ovlivňovalo zápasy. Zákaz startu v pohárech na deset let a pokutu jeden milion eur (25,5 milionu korun) označil za odůvodněný a přiměřený.

Odvolací slyšení před arbitráží se konalo v dubnu v utajení, protože vyšetřovatelé UEFA obdrželi podle AP v souvislosti s touto kauzou výhrůžku smrtí.

Reklama

Související témata: