Hlavní obsah

Předseda UEFA Čeferin: Tresty za rasismus jsou nejtvrdší ve sportu

Předseda UEFA Aleksander Čeferin po událostech z kvalifikačního utkání mezi Bulharskem a Anglií odmítl kritiku, že by evropská fotbalová unie nedostatečně bojovala s rasismem. Slovinský funkcionář je přesvědčený, že UEFA má naopak nejtvrdší tresty ve sportovním světě.

Foto: Carl Recine, Reuters

Bulharští fanoušci se prezentovali během kvalifikační bitvy s Anglií i rasistickými pokřiky na adresu fotbalistů Anglie.

Článek

Pondělní utkání o postup na mistrovství Evropy v Sofii bylo dvakrát přerušeno kvůli hajlování a rasistickým nadávkám domácích příznivců. Dokonce hrozilo, že duel bude předčasně ukončen, ale angličtí fotbalisté se nakonec rozhodli pokračovat a vyhráli 6:0.

"Věřte mi, děláme, co můžeme, abychom se téhle nákazy zbavili," řekl Čeferin v rozhovoru pro agenturu AP. "Fotbalové svazy ten problémy samy nevyřeší. Celá fotbalová rodina od funkcionářů po hráče a trenéry musí víc spolupracovat s vládními i nevládními organizacemi, abychom válku s těmi, co mají tak otřesné názory, vyhráli," dodal.

Foto: Stringer, Reuters

Manažer anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate hovoří během kvalifikační bitvy v Bulharsku se čtvrtým rozhodčím.

Předčasná radost

Čeferin je přesvědčený, že za nástupem rasismu na fotbale může i vlna nacionalismu v Evropě. "Není to tak dávno, co jsme si mysleli, že se nám podařilo rasismus na fotbale vymýtit. Ale poslední roky nám ukázaly, že jsme se přinejmenším radovali předčasně," uvedl Čeferin.

"Nástup nacionalismu napříč kontinentem podnítil nepřijatelné chování a někteří lidé si začali myslet, že fotbalové tribuny jsou skvělým místem, kde hlásat jejich otřesné názory," řekl dvaapadesátiletý Čeferin.

UEFA zatím konkrétní postoj k událostem v Sofii nezaujala, protože čeká na hlášení rozhodčího a delegáta zápasu. Čeferin však odmítl kritiku především z britské strany, že unie s rasismem nebojuje dostatečně tvrdě. "Vím, že jako organizace nikdy nevyhrajeme žádnou soutěž v oblíbenosti. Ale některé názory o našem boji s rasismem byly hodně mimo," prohlásil.

"Tresty UEFA za rasistické chování fanoušků pro kluby i národní svazy patří k těm nejtvrdším ve sportu. Minimálním trestem je uzavření části stadionu a to pořadatele připraví o stovky až tisíce z příjmů na vstupném. A poznamená to i pověst jejich fanoušků," prohlásil Čeferin.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články