Hlavní obsah

České fotbalistky narazí v kvalifikaci MS na silné Švédky

České fotbalistky se v kvalifikaci o účast na mistrovství světa v roce 2011 utkají se Švédskem, Belgií, Walesem a Ázerbájdžánem. Rozhodl o tom úterní los v Nyonu.

Článek

Jasnými favoritkami osmé kvalifikační skupiny jsou Švédky, které patří dlouhodobě k nejlepším týmům světa. V roce 2003 získaly na mistrovství světa stříbrné medaile a v aktuálním světovém žebříčku jim patří čtvrté místo.

Češky se utkaly se Švédkami i v minulé světové kvalifikaci, v níž až do posledního utkání živily naději na postup. "Švédsko, to je vysoká škola, ale tehdy jsme s nimi po dvou vyrovnaných zápasech uhráli přijatelné porážky 2:3 a 0:2. Jsem zvědavý, jak to dopadne tentokrát," řekl v rozhovoru s ČTK trenér Dušan Žovinec.

České reprezentantky, které na závěrečném turnaji ještě nikdy nehrály, figurují ve světovém žebříčku na 21. pozici. Se švédským fotbalem má bohaté zkušenosti nejlepší česká hráčka posledních let Pavlína Ščasná, která působí v Malmö. Žovincovi však už nebude k dispozici, neboť se po vážném zranění kolena a následné operaci v lednu reprezentace vzdala.

Využijí poznatky Ščasné

Kouč ovšem plánuje využít její poznatky o švédském fotbale. "To, že Pavlína už nereprezentuje, neznamená, že spolu nekomunikujeme. Byli bychom hlupáci, kdybychom se s ní nespojili. Je ale otázka, zda to bude stačit," podotkl s úsměvem Žovinec.

O postup na světový šampionát v Německu, které bude obhajovat titul, bude usilovat v evropské části kvalifikace 41 výběrů. Vítězové osmi skupin se posléze utkají v baráži o čtyři postupová místa. Čtveřice neúspěšných celků z baráže se ještě střetne o šanci vyzvat k souboji o účast na závěrečném turnaji tým ze Severní a Střední Ameriky.

Žovinec si před začátkem kvalifikace neklade příliš velké cíle. "Říkat, že chceme postoupit na mistrovství světa, by bylo trošku nereálné. Nicméně naším cílem je bojovat o body do žebříčku. Šli jsme do osudí z druhého koše a pokud chceme mít v budoucnu výhodné losování, musíme se v každém zápase snažit získat co nejvíc bodů," řekl kouč.

Podle papírových předpokladů by Češky měly obsadit druhé místo. "Belgie i Wales jsou hratelní soupeři, i když je rozhodně nepodceňujeme. Ázerbájdžán je neznámý kraj. V mládežnické kategorii nás ale vyřadil, mají výborné tréninkové podmínky. Každopádně budeme omlazovat kádr a doplňovat ho talentovanými hráčkami," dodal Žovinec.

Los:
1. skupina: Francie, Island, Srbsko, Severní Irsko, Chorvatsko, Estonsko.
2. skupina: Norsko, Nizozemsko, Bělorusko, Slovensko, Makedonie.
3. skupina: Dánsko, Skotsko, Řecko, Bulharsko, Gruzie.
4. skupina: Ukrajina, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bosna a Hercegovina.
5. skupina: Anglie, Španělsko, Rakousko, Turecko, Malta.
6. skupina: Rusko, Irsko, Švýcarsko, Izrael, Kazachstán.
7. skupina: Itálie, Finsko, Portugalsko, Slovinsko, Arménie.
8. skupina: Švédsko, Česko, Belgie, Wales, Ázerbájdžán.

Reklama