Hlavní obsah

Berbr zadržen, osmnáct dalších osob s ním. Policie rozkrývá korupci v nižších soutěžích

rav, zp, pabSport.czPrávo
Aktualizováno

Českým fotbalem cloumá po letech znovu obří korupční skandál. Romana Berbra, místopředsedu Fotbalové asociace ČR, zadržela v pátek ráno policie a navečer v jeho domě uskutečnila domovní prohlídku. Od ranních hodin pak probíhal zásah útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle FAČR na Strahově a dalších místech v republice. Obviněno bylo dvacet osob, devatenáct z nich policie zadržela. "Trestní stíhání je vedeno proti dvaceti osobám,“ potvrdila Právu šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

Domovní prohlídka u Romana BerbraVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

I mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na pražském Strahově potvrdil. "V pátek 16. října od ranních hodin probíhají procesní úkony útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu, jehož součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla asociace na Strahově," avizuje Michal Jurman, mluvčí FAČR.

"FAČR poskytuje v tuto chvíli maximální součinnost všem složkám Policie ČR a čeká na další pokyny a informace," připojil Jurman.

Deník N s odvoláním na policejní zdroj jako první upozornil, že mezi devatenácti zadrženými osobami byl i místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr. Policie však informaci oficiálně nepotvrdila, vrchní pražská zástupkyně Lenka Bradáčová rovněž ne. Plzeňský reportér Práva pak byl svědkem podvečerní domovní prohlídky v Berbrově domě.

Mezi zadrženými i Rogoz z Vyšehradu

Podle zdrojů Sport.cz by mělo jít o ovlivňování výsledků fotbalových zápasů od ČFL, tedy třetí ligy dolů. I proto se detektivové zaměřili i na některé rozhodčí, mezi nimiž je třeba Petr Klupák a Miloš Vitner, který je zároveň sekretářem Krajského fotbalového svazu v Ústí, stejně jako na funkcionáře krajských fotbalových svazů a některých klubů.

Mezi obviněnými se objevuje známý šíbr a momentálně ředitel druholigového Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz a podle informací Deníku N i třeba Michal Káník, který figuroval v kauze ovlivňování výsledků fotbalových zápasů už v minulosti.

Rogoz rovněž. Třeba v dubnu 2013, kdy ještě jako manažer FK Příbram nabídl jednomu z českobudějovických fotbalistů 50 tisíc korun za ovlivnění zápasu nejvyšší fotbalové soutěže mezi Českými Budějovicemi a Příbramí. Jméno Rogoze bylo spojováno také s korupční kauzou, kterou rozpoutal šéf Sparty Daniel Křetínský. Žádné podezření však tehdy nebylo konkretizováno a Rogoz byl obžaloby z fotbalové korupce zproštěn.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Někdejší funkcionář Příbrami Roman Rogoz (uprostřed) a Josef Zvonič (vpravo)

Bývalý fotbalista Českých Budějovic, Příbrami a Plzně Michal Káník pro zuměnu figuroval ve skupině 22 lidí, kteří podle obžaloby ovlivňovali zápasy především v nižších fotbalových soutěžích. Tak zvaná sázkařská mafie ovlivňovala výsledky desítek zápasů ČFL, poháru a juniorské fotbalové ligy v letech 2012 a 2013 částkami, které převyšovaly i 200 tisíc korun.

Původně okresní soud ve Strakonicích odsoudil Káníka na rok vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a také pokutě 30 tisíc korun, ale protože si už dříve vyslechl trest za daňové podvody, a byl v podmínce, měl jít do vězení na tři roky. Nejvyšší soud však trest zrušil pro procesní nedostatky a okresní soud začal případ projednávat znovu.

Z dvaceti obviněných osob je jich třináct detektivy podezíráno z přijímání úplatků, tři z přijímání úplatku ve prospěch organizované skupiny, tři ze zpronevěry a podplácení a jeden ze zpronevěry, podplácení a přijímání úplatku, uvedlo Vrchní státní zastupitelství.

Zásah i v Plzni, kde je Berbr předsedou

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej pro server Novinky.cz uvedl, že operace probíhá na více místech v Česku. Zatím nepotvrzená zůstává informace Sport.cz, že policisté zasahují i v sídle Plzeňského fotbalového svazu, kde je zadržený Roman Berbr předsedou.

„Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze a vzhledem k probíhajícímu šetření se Fotbalová asociace ČR nemůže k celé věci dále vyjadřovat," reagoval na tuto informaci i strahovský mluvčí Michal Jurman. „I my máme minimum informací, takže předseda Martin Malík se vyjádří k celé záležitosti až v pondělí."

Na celý případ je v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním uvaleno informační embargo s tím, že oficiální informace budou zveřejněny v průběhu dne.

Detektivové z NCOZ podezřívají obviněné jako organizovanou zločineckou skupinu. V pátek ráno jich dvacet obvinili v souvislosti s ovlivňováním fotbalových zápasů. Devatenáct z nich zadrželi.

„Mohu potvrdit, že vrchní státní zastupitelství je dozorovým ve věci trestního stíhání, které dnes zahájil policejní orgán NCOZ, expozitura Ústí nad Labem. Vede v této chvíli trestní stíhání proti dvaceti osobám," řekla Právu šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

Doplnila, že se jedná „především o korupční trestné činy ve prospěch organizované zločinecké skupiny".

„Trestní řízení je vedeno v souvislosti s činností organizované zločinecké skupiny zabývající se korupcí při ovlivňování výsledků fotbalových zápasů," podotkla Bradáčová, ale odmítla potvrdit, zda mezi stíhanými je i Berbr či další vysocí fotbaloví činovníci.

Reklama

Související témata: