Hlavní obsah

FIFA začala vyšetřovat "penaltový" zápas Bulharska s Estonskem

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) zahájila vyšetřování středečního přípravného zápasu mezi Bulharskem a Estonskem. Utkání v turecké Antalyi skončilo remízou 2:2, přičemž všechny čtyři branky padly z penalt.

Foto: Stringer, Reuters

Bulhar Dimitar Makrijev (v bílém) bojuje o míč s Estoncem Martinem Vunkem.

Článek

Představitelé obou národních svazů vzápětí vyzvali FIFA a UEFA, aby prověřily, zda zápas nebyl zmanipulován. "FIFA už nás kontaktovala a vyžádala si kompletní zprávu k utkání, stejnou dostane také od Estonců," řekl agentuře Reuters nejmenovaný funkcionář bulharského svazu.

"Bylo to divné, čtyři penalty v jednom zápase...," řekl ve čtvrtek šéf bulharského fotbalu Borislav Mihajlov. "Matoucí je to o to víc, že i v předcházejícím utkání byly všechny tři góly z pokutových kopů," upozornil Mihajlov na další zápas v Antalyi, v němž Lotyšsko porazilo Bolívii 2:1.

Estonci prý o možném zmanipulování věděli předem

UEFA dostala podnět také od lotyšského svazu. "Všechny informace jsme předali FIFA. Protože šlo o přípravné mezistátní zápasy, nám to nepřísluší," uvedla UEFA.

Oba duely podle prvních zpráv řídil Maďar Krisztian Selmeczi, podle šéfa komise rozhodčích maďarského svazu Lászla Wagnera byl ale hlavním sudím jeho krajan Kolos Lengyel. "Jsem z toho v šoku, protože nás nikdo písemně nepožádal o to, aby tito rozhodčí (Selmeczi, Lengyel a János Csak) ten zápas řídili. Mohu prohlásit, že dokud budu ve funkci, už v žádném zápase rozhodovat nebudou," řekl Wagner bulharskému rozhlasu.

Mluvčí estonského svazu Mihkel Uiboleht ve čtvrtek prohlásil, že se jejich výprava těsně před zápasem dozvěděla o možném zmanipulování utkání. "Utkání organizovala agentura. Stejně jako zápas Lotyšska s Bolívií, který měl stejný scénář. Už s nimi spolupracovat nebudeme," řekl Uiboleht. Podle agentury DPA byla pořadatelem zápasů sportovní firma z Thajska.

Reklama

Související témata: