Hlavní obsah

UEFA trestá Lech Poznaň za problémy s bezpečností na stadiónu

VARŠAVA

UEFA potrestala polského fotbalového mistra Lech Poznaň za problémy s bezpečností na městském stadionu, kde se příští rok budou hrát zápasy mistrovství Evropy. Na čtvrteční duel druhého kola Evropské ligy s portugalským Sportingem Braga se smí přijít podívat jen 30.000 fanoušků, i když poznaňský stadion má kapacitu 43.000 lidí. Lech musí navíc zaplatit pokutu 20.000 eur (asi 486.000 korun).

Foto: Milan Malíček, Právo

Řada fanoušků Poznaně se na stadión nedostane.

Článek

Že poznaňský stadion má nedostatky, si představitelé UEFA všimli při prosincovém utkání Lechu proti Juventusu Turín. Problém je podle nich hlavně se špatnou organizací evakuace fanoušků ze stadionu, příliš úzkými evakuačními cestami nebo návalem, který se tvoří u východů ze stadionu.

Za současného stavu by šlo bez potíží ze stadionu evakuovat jen 25.000 fanoušků, upozornila UEFA společnost PL2012, jež má v Polsku na starosti koordinaci příprav na mistrovství Evropy.

"V souvislosti s Eurem 2012 UEFA nechce akceptovat polské nedodělky a provizoria," řekl v televizi Polsat Sport advokát Lechu Poznaň Jacek Masiota.

Lech se proti rozhodnutí odvolal

Lech Poznaň se proti rozhodnutí UEFA v pondělí odvolal. Unie dnes tresty potvrdila, o deset tisíc na 30.000 ale zvýšila počet lidí, kteří se budou moci jít podívat na utkání proti Sportingu Braga. Tolik lístků poznaňský klub doposud na zápas prodal. Lechu nadále hrozil po dva roky hrozí i trest zápasu bez diváků.

Modernizace stadionu, který patří městu a využívají ho Lech Poznaň a druholigový klub Warta Poznaň, měla původně stát 500 milionů zlotých (3,1 miliardy korun). Loni na jaře ale rada města schválila zvýšení nákladů na 713 milionů zlotých. Oficiálně nový stadion otevřel loni v září koncert britského zpěváka Stinga.

Vedle Poznaně se zápasy fotbalového ME 2012 budou v Polsku hrát ještě ve Varšavě, Vratislavi a Gdaňsku. Na Ukrajině jsou pořadatelskými městy Kyjev, Doněck, Lvov a Charkov.

Reklama

Související témata: