Hlavní obsah

Na fotbalové MS postoupí vítězové skupin a čtyři týmy z baráže

Postupový klíč v bojích o účast na fotbalovém mistrovství světa v roce 2014 bude pro evropskou část kvalifikace stejný jako před minulým šampionátem. Do finálového turnaje v Brazílii postoupí devět vítězů kvalifikačních skupin, osm nejlepších týmů z druhých příček si zahraje baráž o zbylá čtyři místa. Na zasedání v Paříži to v pondělí schválil výkonný výbor UEFA.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Generální sekretář UEFA Gianni Infantino na tiskové konferenci po jednání výboru potvrdil, že do kvalifikace zasáhne všech 53 členských zemí UEFA, které budou rozděleny do osmi šestičlenných skupin a jedné pětičlenné. Složení skupin bude rozlosováno 30. července v Brazílii.

Na turnaj do Brazílie pak stejně jako v minulé kvalifikace na MS 2010 v JAR postoupí přímo jen vítězové jednotlivých skupin. Celky z druhých míst si zahrají o postup v baráži tradičně na dva zápasy systémem doma - venku.

Tento kvalifikační systém bude použit teprve podruhé. Před MS 2006 se hrála v osmi skupinách, přičemž na šampionát postoupily přímo vedle vítězů skupin také dva nejlepší celky na druhých místech. Zbylých šest týmů z druhých míst hrálo baráž.

Výkonný výbor dnes také varoval Bosenskou fotbalovou federaci (NSBIH), že bude vyřazena ze soutěží pořádaných UEFA, pokud do 1. dubna nepřijme stěžejní návrh pro změnu svých stanov. V současnosti je ve vedení fotbalového svazu nábožensky i národnostně roztříštěné země trojice funkcionářů na základě etnického klíče bez ohledu na povolání či oblast vzdělání. Nahrazením stávajícího systému standardním uspořádáním s jedním prezidentem podmiňuje UEFA další působení bosenské reprezentace a tamních klubů v mezinárodních soutěžích.

Výbor rovněž konstatoval, že v Polsku probíhají přípravy stadionů na mistrovství Evropy 2012 podle plánu, s pracemi na Ukrajině úplná spokojenost nepanuje. "Na Ukrajině máme ještě pár problémů. Stadiony ve Lvově a Kyjevě nebudou připraveny už v červnu, ale asi až v říjnu," uvedl Infantino. "Spoléháme na sliby ukrajinské vlády," dodal.

Za místo konání kongresu UEFA v roce 2012 byl vybrán Istanbul. Příští zasedání výkonného výboru se uskuteční 16. a 17. června v Nyonu.

Reklama

Související témata: