Hlavní obsah

Hanba! Jste hamižní prostituti, spílá Super lize legenda United. Za UEFA se postavil i Tvrdík

Praha

Krok dvanácti elitních evropských klubů, které vyhlásily samostatnou a uzavřenou Super ligu, způsobil ve fotbalovém, ale i politickém světě zemětřesení. Na aktéry nového projektu se snáší tvrdá kritika. UEFA ale i další subjekty naopak kvitují, že se nové iniciativy neúčastní kluby z Francie a Německa. K nim se přidal i šéf českého mistra, Slavie Praha, Jaroslav Tvrdík.

Foto: John Walton, ČTK/AP

Chelsea patří k zakladatelům evropské Super ligy.

Článek

„Obdivuhodný postoj německých a francouzských klubů. Respekt! Podobně jako oni plně podporujeme postoj FIFA a UEFA - fotbal potřebuje solidaritu a soutěžení v rámci stávajícího modelu evropských soutěží klubů z 55 fotbalových asociací," napsal Tvrdík na Twitteru v reakci na aktuální dění.

K zakládajícím členům Super ligy (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Juventus, AC Milán a Inter Milán) patří hned šestice týmů z Premier League a právě v Anglii čelí půltucet velkoklubů velké nevoli. A to i z vlastních řad.

„Tyto plány mohou mít ničivý vliv na fotbal. Zaútočí na samou podstatu domácích soutěží a znepokojí fanoušky v celé zemi. Zapojené kluby se budou muset zodpovídat svým fanouškům a široké fotbalové komunitě, než podniknou další kroky," ozval se mimo jiné i britský premiér Boris Johnson.

Ke zdrcujícímu obvinění se nadechla i legenda Manchesteru United a expert televize Sky Sports Gary Neville.

„Jsem fanouškem Manchesteru United už 40 let, ale jsem absolutně znechucen. Právě nejvíce Manchesterem United a Liverpoolem. Liverpool si hraje na 'You'll Never Walk Alone', lidový klub pro fanoušky, Manchester United je už 100 let pýchou dělníků z okolí a zrovna ony se chtějí odtrhnout do ligy bez konkurence, odkud se nedá sestoupit," rozohnil se Neville.

„Je to naprostá hanba. Čistá hamižnost, jsou to podvodníci. Majitelé těch klubů, Liverpoolu, Chelsea, Manchesteru City, nemají nic společného se 100letou historií a kulturou fanoušků v této zemi, kteří žili a milovali tyto kluby. Já sám jsem z fotbalu finančně profitoval a rozhodně nejsem proti penězům ve fotbale. Ale musí být zachovány principy, étos fair play a právo hrát, aby třeba Leicester mohl vyhrát Premier League a pak reprezentovat v Lize mistrů," pokračoval osminásobný vítěz anglické ligy.

Super ligu odsoudil i Boris Johnson

„Manchester United teď ani není v Lize mistrů. Arsenal také ne. Momentálně je to jen jeden velký binec, a ne fotbalový klub. Ani Tottenham není v Lize mistrů. A teď chtějí mít božské právo na to ji hrát? Jsou to kašpaři, nastal čas na nezávislé regulátory a zastavit tyhle snahy o osamostatňování se. Už dost. Je to nenažranost. Kriminální čin proti fanouškům v této zemi," hřímal dále Gary Neville.

Dokonce navrhuje, aby se zakládajícím týmům ESL odebraly v Premier League body a podíl na ziscích a byly tvrdě potrestány.

„Vážně, uprostřed pandemie a ekonomické krize jsou zejména kluby v nižších soutěžích na pokraji krachu. A tihle (zástupci bohatých klubů) si pořádají Zoom konference o odtržení a další chamtivosti. Jsou to prostituti," dodal rozčílený Neville.

Je založení fotbalové Super ligy správný krok?
Ne. Pro zúčastněné kluby i celý fotbal je to špatný krok.
52,3 %
Pro zúčastněné kluby ano, pro zbytek fotbalového světa ne.
41,1 %
Ano. Je to dobrý krok pro zúčastněné kluby i celý fotbal.
6,6 %
Celkem hlasovalo 34229 čtenářů.

Reklama