Hlavní obsah

Slávista Piták má za sebou velkou premiéru. V roli brankáře nedostal ani gól

Praha

Slávista Karel Piták má za sebou velkou fotbalovou premiéru! Někdejší mistr Evropy do 21 let nyní válí v pražské I.A třídě za Xaverov a v jednačtyřiceti letech si vyzkoušel novinku, zaskočil totiž během duelu s Vršovicemi mezi tyčemi. A hned vychytal čisté konto a slavil výhru 1:0. „Klukům jsem sliboval, že nedostanu gól," směje se Piták, odchovanec Hradce Králové, který má za sebou i tři starty za seniorský národní tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Karel Piták během tradičního Silvestrovského derby internacionálů ohrožuje Jaromíra Blažka v brance Sparty. Vlevo je Miroslav Baranek.

Článek

Když se ve 36. minutě zápasu zranil za stavu 1:0 pro Horní Počernice brankář Sůva, mohla nastat panika. Na lavičce náhradníků totiž neseděl druhý gólman. Jenže z pohledu Xaverova nebylo co řešit, mezi tyče půjde Karel Piták, věděli všichni. „Netajil jsem se tím, že si to chci jako brankář jednou vyzkoušet," prozradil současný trenér dorostu ve Slavíi, který v roli hráče nastupuje nejčastěji v záloze.

Rukavice si oblékne na zeleném pažitu občas během tréninku s talentovanými slávisty, v mistráku to ale bylo poprvé a Piták si všechno užil. „Na Slavii to bývá náročnější, máme tam hodně šikovné kluky," přiznal, že zápas A třídy jeho brankářské kvality úplně neprověřil.

Při zmínce o tom, že spoluhráčům sebevědomě při příchodu na plac oznámil, že od Vršovic nedostane ani gól, se jen usměje. Leckdo by se bál, že jej osud za troufalé prohlášení vytrestá, ne tak Piták. „Věděl jsem to, kluci výborně bránili. Letěla na mě jediná střela," konstatoval bez emocí, jako by šlo o nejběžnější úkol ve fotbalovém životě.

Záložník se tak proměnil v gólmana moderního střihu. Operoval v prostoru daleko z branky. „Hrál jsem vlastně takového stopera," usmála se opora Horních Počernic. Na dotaz, co bylo v nové roli nejtěžší, jen pokrčí rameny. „Asi nic," prohlásil nejprve. „Vlastně v poslední minutě chtěl soupeř kopat penaltu, ale byl jsem u míče v souboji dřív. Penalta se správně nekopala," konstatoval Piták.

Nebál se ani malých domů, s níž v této sezoně v jeho Slavii nemají dobré zkušenosti. Zvláště z předkola Ligy mistrů z Budapešti. „Kluci mě nešetřili. Zahrál jsem si s míčem snad víc, než když hraju v záloze," vykládal Piták, o jehož brankářských kvalitách už se ví i v Edenu, kde trénuje. „Říkal jsem o tom Petru Kostelníkovi, který má brankáře na starost, hned tu zprávu posílal dál," usmál se.

Jedním dechem ale zdůraznil, že příště už raději opět nastoupí v záloze. „V brance už jsem si to vyzkoušel. Máme v týmu dobré brankáře, nechám to na ně," dodal borec, který zatím v sezoně nastřílel čtyři branky. Často pak přihrávkami připravuje šance spoluhráčům.

Reklama

Související témata:
Horní Počernice
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen