Hlavní obsah

Pelta neuvažoval, že by požádal o důvěru. Do Brazílie letí jako český rekordman

Praha

V posledních týdnech slýchal především nadávky fanoušků napříč většinou ligových stadiónů. Nevolební valnou hromadu ovšem předseda Fotbalové asociace ČR zmákl mistrně. Za dvě a půl hodiny bylo hotovo, takže na kongres FIFA do Brazílie může Miroslav Pelta v neděli odletět klidný. „S průběhem valné hromady jsem velmi spokojený, asi se nám podařilo fotbal sjednotit,“ libuje si.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Miroslav Pelta (uprostřed) a generální sekretář FAČR Rudolf Řepka (vlevo).

Článek

Můžete být spokojený, jednání bylo víc než hladké.

Jsem rád. Já takový průběh ovšem očekával, protože šlo o nevolební valnou hromadu. Řešili jsme jen legislativní úpravy, nic zásadního. Jednota se znovu prokázala.

Spekulovalo se, zda nepožádáte, aby vám delegáti odhlasovali důvěru...

O tom jsem neuvažoval. Jen pár lidí za mnou přišlo, že se o tom v kuloárech mluví. Na větší důvěře je samozřejmě třeba pracovat, ale ne tady - hlavně s kluby a fankluby. Jde o to, jak si to nastavíme pro příští ročník Synot ligy.

Berete to tak, že bezproblémovým průběhem vám delegáti vlastně důvěru vyjádřili?

Určitě, když nikdo nepřišel s návrhem odvolání či odstoupení, což může právě jen valná hromada. Je až nezdravé, když není žádná kontroverze. Ale asi se nám podařilo fotbal sjednotit, máme společné zájmy a cíle. Jsem rád, že ta síla mi dává motivaci do další práce.

Ministr Chládek nicméně fotbal k větší jednotě vyzval.

Jednota začíná už ve výkonném výboru. A ten se za mě sjednotit podařilo, hlasování už nekončí 6:5 a podobně. Jednotu fotbalu dnes opravdu cítím. Teď je třeba získat ještě větší důvěru, to vidím jako signál z hnutí.

Příjmy stouply, což je váš tradiční silný argument.

Moje povinnost je peníze zajistit. Jsem rád, že to má stoupající tendenci. Vracíme je zpátky do hnutí, což je základ, aby nám neklesala členská základna.

Ani polemika ohledně členských příspěvků se na rozdíl od minulých jednání tentokrát nekonala.

Myslím, že to členové s vývojem pochopili. Než se to zavedlo, měli obavy. Vracíme jim víc, než dostáváme. Takovému postupu rozumějí všichni.

Dva a půl hodiny, tak rychlou valnou hromadu nikdo nepamatuje. Ceníte si českého rekordu?

Cením... Delegáti měli možnost diskutovat, ale dobrá příprava je základ k valné hromadě a my podstatné věci prodiskutovali předem. Program je náročný, zítra odlétám na kongres FIFA do Brazílie, takže děkuji všem. Jsem s valnou hromadou velmi spokojený.

Budete mít v Brazílii čas také na sledování světového šampionátu?

Máme tam kongres a půjdeme na první otvírací utkání. V Brazílii budu týden a stihnu ještě jeden další zápas, ani nevím jaký.

Reklama

Související témata: