Hlavní obsah

Je konec! vzkázal šéf evropského fotbalu Platini neodvolatelnému předsedovi FIFA

Sao Paulo/Praha

Předseda Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini se po středečním nevkusném divadle při zasedání Mezinárodní fotbalové federace FIFA obul do dlouholetého vůdce světové kopané Seppa Blattera. Bývalý slavný francouzský fotbalista uvedl, že kontroverzní postavu nepodpoří ve snaze uchvátit mocný trůn již na páté funkční období a je kvůli tomu ochoten postavit se Blatterovi ve volbách tváří v tvář.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedovi UEFA Michelu Platinimu došla trpělivost s mnohaletým šéfem FIFA Seppem Blatterem.

Článek

„Moji podporu definitivně ztratil, je konec,“ varoval Blattera skrze stránky francouzského L´Equipe. „Známe se dlouho, jako člověka jej mám rád, ale už nechci, aby nastoupil další funkční období. V roce 1998 jsem ho podporoval, v roce 2014 už ale mou podporu nemá,“ vysvětlil svůj postoj Platini.

Předseda UEFA se postavil do čela evropských kritiků kontroverzního šéfa FIFA, kterých před startujícím šampionátem v Brazílii každým dnem přibývá. Předseda FIFA Blatter se přesto hodlá ucházet o místo v čele světového fotbalu i v příštím volebním období.

Svou kandidaturu ve středu oznámil na kongresu v Sao Paulu krátce poté, co zástupci 209 členských federací zamítli za podivných okolností návrhy na zavedení věkových limitů pro funkcionáře a omezení počtu funkčních období. V jednoznačné opozici se ocitli při hlasování, jehož přesný výsledek se údajně kvůli technickým potížím nikdo nedozvěděl, pouze právě zástupci evropské fotbalové unie UEFA.

O kandidatuře se rozhodne do konce srpna

Osmasedmdesátiletý švýcarský funkcionář vede FIFA od roku 1998 a kontroverzemi se to kolem něj jen hemží. Naposledy dokonce oznámil volání po šetření údajně zkorumpované volby pořadatelů MS v roce 2022 za rasismus. Odpůrcům prý nevadí průběh samotného výběru, ale to, že se šampionát uskuteční v Kataru. Celý fotbalový svět zůstal po takovém výroku svého šéfa již poněkolikáté v němém úžasu.

„S mou podporou již do budoucnosti počítat nemůže, sám jsem mu to řekl. Myslím si, že FIFA potřebuje čerstvý vítr do plachet,“ pokračoval Platini a poodhalil několik let starý slib: „V roce 2011 poprosil vedení UEFA o podporu s tím, že půjde o jeho poslední funkční období.“

Blatterovo jednání Platiniho pořádně nahněvalo. Proto také Francouz uvažuje, že se ve volbách Švýcarovi postaví sám. Rozhodnout se hodlá do losování základních skupin Ligy mistrů, které je na programu 28. srpna. „Tato možnost existuje, ale rozhodně bych to nechtěl udělat kvůli osobním neshodám. Jsem velice šťastný v čele UEFA a těším se podpoře svazů. Musím si být jistý, že kandidovat na šéfa světového fotbalu je opravdu to, co vnitřně chci. FIFA je totiž opravdu velice důležitá,“ uzavřel Platini.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín