Hlavní obsah

Za rok zažil v AEK šest trenérů! I tak Pekhart v Řecku pálí o sto šest

Atény/Praha

V řeckém AEK končí první rok, právě teď prožívá Tomáš Pekhart v aténském gigantu nejlepší časy. V posledních 10 zápasech vstřelil 7 gólů, vydobyl si pozici útočníka číslo jedna. O víkendu na půdě Xanthi sice vyšel naprázdno (0:0), kvůli brzkému vyloučení spoluhráče se ale musel převtělit do role defenzivního záložníka.

Foto: Facebook

Tomáš Pekhart (třetí zleva) slaví vítězství v řecké lize.

Článek

Užíváte si nynější pohody?

Cítím se výborně, dávám góly, což je pro útočníka ideální stav. Pozitivně ale hodnotím celý rok, přestup do AEK byl správným krokem. Přestože se tu někdy dějí věci, které jsou pro normální evropské soutěže nepochopitelné.(směje se)

Povídejte.

Třeba změny trenérů. Za jediný rok jsem jich zažil už šest! To je průměrně jeden na dva měsíce. To mi nevyhovuje, jenže tak to v Řecku chodí. Ale jsem tu rád.

Koncepčnost se v Řecku evidentně nenosí.

Je těžké zvykat si opakovaně na změny na lavičce. Každý trenér má jinou filosofii, odlišný herní systém i tréninkovou náplň, sází na jiné hráče.

S nynějším koučem jste na jedné vlně?

Vypadá, že mi věří. První zápas pod ním jsem rozhodl, když jsem byl potom nemocný, čekal před utkáním do poslední chvíle, jestli se dám dohromady. V sobotu v Xanthi jsem už zase odehrál devadesát minut. Byla to ovšem fuška, uběhl jsem snad maratón.

Narážíte na brzké vyloučení spoluhráče?

Dostat červenou v páté minutě je strašný. Tak dlouho o deseti jsem ještě nikdy nehrál, navíc v týmu řádí viróza. Ležel jsem několik dnů, proti Xanthi jsem šel rovnou z postele. Stejně na tom bylo sedm spoluhráčů. Vzhledem k tomu bezbrankovou remízu bereme.

Spíš než utkání jste absolvoval kondiční trénink.

Bylo to pro mě bizarní, po vyloučení se ze mě stal defenzivní záložník. Běhal jsem s režisérem soupeře, boural jejich akce. Tedy role, na kterou nejsem příliš zvyklý. Ale nestěžuji si, jsem nyní útočníkem číslo jedna. Za poslední týdny jsem dal několik gólů, pozici mám slušnou.

Máte od fanoušků příznivé ohlasy?

Když se daří, je to v Řecku krásné. V opačném případě už to tak příjemné není, jižanské národy všechno víc prožívají. I tyto negativní zkušenosti jsem tu zažil. Většinou se dějí po velkých zápasech. Například po podzimní prohře s Olympiakosem na nás fanoušci čekali před hotelem. Rozhodně nešlo o příjemné setkání. Dřív prý hráčům i zdemolovali auta. V Řecku je kolem fotbalu obrovský tlak.

I média jsou kritická?

Naštěstí neumím řecky, články v médiích jdou mimo mě. Kluci se tím zaobírají. Když mi někdy vypravují, co se píše, je to fakt šílený. Tlak je obrovský na hráče i na trenéry, pro vedení je pak jednodušší vyměnit kouče než celé mužstvo. To je všude stejné. Jen s rozdílem, že v Řecku trenér nedostane takový prostor jako v západoevropských klubech. Když nezmění věci za čtrnáct dnů, už mu začíná zvonit hrana.

To je drsné.

Náš současný kouč má smlouvu jen na tři měsíce. Nemá vlastně co ztratit. Dvakrát za sebou jsme vyhráli, teď přišla remíza, je tedy v dobré pozici. Jenže stačí, aby se dvakrát prohrálo, a bude to obráceně.

Smlouva v AEK vám končí po sezóně, klub má na vás opci. Máte náznaky, že ji uplatní?

V minulém týdnu proběhla ohledně toho první schůzka s vedením. Zatím ale není nic podepsaného. Uvidíme, jak to dopadne. Rád bych zůstal, po životní i fotbalové stránce je to tady fantastické.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články