Hlavní obsah

Iniciativa Za Lužánky se bouří. Máme pocit, že město nic konkrétního nedělá, tvrdí Švancara

Brno

S blížícími se podzimními komunálními volbami v Brně znovu ožívá diskuse ohledně výstavby moderního fotbalového stadiónu a hokejové haly na legendárním místě za Lužánkami. Nově se do ní vložila iniciativa Za Lužánky, která chce opětovně upozornit na širokou podporu, kterou má tato myšlenka mezi sportovními fanoušky z Brna a širokého okolí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Švancara ještě v dobách, kdy přicházel do Příbrami.

Článek

„Nejde jen o tradici, ale i skvělou dopravní dostupnost. Už ale zase začínáme nabývat dojem, že město o výstavbě jen mluví, avšak nic konkrétního pro ni nedělá. To chceme změnit a debatu znovu rozvířit," tvrdí mluvčí iniciativy a bývalý fotbalový útočník Zbrojovky Petr Švancara.

Zakladateli iniciativy jsou kromě něj také další bývalí brněnští fotbalisté Jarůšek, Dostálek, Večeřa či Maroši i hokejisté Oslizlo, Konečný, Hubáček, Kántor a Elsner. „Dokazují tím, že jim na brněnském fotbale i hokeji mimořádně záleží. Rádi by viděli hrát Zbrojovku a Kometu ve stáncích odpovídajících významu obou klubů. Ty by mohly hostit také kulturní a jiné akce. Proto chystáme i další aktivity," prozradil Švancara.

Možnost výstavby ovšem blokují prozatím neúspěšná jednání s podnikatelem Liborem Procházkou, jenž za Lužánkami vlastní nemovitosti, které požaduje směnit za městské historické domy v centru Brna. Vedení radnice původně s takovou formou vyrovnání vyslovilo souhlas, jenže brněnští zastupitelé směnu zamítli. Nyní už se o takovém plánu neuvažuje. „Nejlepší by bylo pana Procházku vyplatit, ale na to musí být dva," říká primátor Brna Petr Vokřál.

Iniciativa Za Lužánky však nadále věří, že lze nalézt řešení, jak slavný areál obnovit. „Doufáme v konstruktivní dohodu mezi podnikatelem a městem," říká Švancara.

Z řad některých opozičních zastupitelů zaznívá, že řešením patové situace je hledat náhradní místa pro stavbu sportovišť. Kupříkladu podle Davida Grunda z ODS by bylo možné postavit multifunkční halu v areálu brněnského výstaviště.

Reklama

Související témata: