Hlavní obsah

Austrálie - Česko 4:0Den fotbalové zkázy a tvrdé lekce! Češi utrpěli historický debakl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. Leckie 1 : 0
54. Nabbout 2 : 0
72. Leckie 3 : 0
80. Jugas (vlastní) 4 : 0
Záznam online reportáže

Pavel Dosadil (St.Pölten)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Těžko říci, zda rozhodla větší motivace účastníka mistrovství světa těsně před konečnou nominací do Ruska. Výsledek je každopádně neúprosný. Česká fotbalová reprezentace v rakouském St. Pöltenu podlehla Austrálii vysoko 0:4, což je pro ni vůbec nejhorší porážka v samostatné éře! Protinožcům navíc podlehla také poprvé v historii vzájemných duelů. Ve středu se národní tým v Rakousku utká ještě s Nigérií.

Reakce hráčů a trenéra po zápase s AustráliíVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Se dvěma útočníky Schickem a Krmenčíkem, naopak bez klasického defenzivního záložníka vyrukoval národní tým na Australany. Kvůli bolavým zádům zůstal doma na hotelu v Laa an der Thaya obránce Suchý, takže vedle Jugase se do stoperské dvojice postavil Kalas.

Češi se brzy dostali do slibných šancí, ligový Hráč sezóny si v nich ovšem neporadil. Hned v 5. minutě nedokázal Kopic v brejku dva na jednoho přihrát Krmenčíkovi. O devět minut později zase plzeňský záložník tváří v tvář ztroskotal na brankáři Ryanovi. Po rohovém kopu pak tutovkou z velké blízkosti pohrdl Barák.

První poločas nadále probíhal podle českých not a Socceroos dlouho nepřipomínali tým, který má těsně před zúžením nominace na mistrovství světa.

Daridův spoluhráč z Herty zářil

Jenže právě Australané otevřeli skóre. Ve 32. minutě dvěma centry ze strany na stranu natolik rozložili obranu, že Leckie už snadno zakončoval do odkryté branky. Jako první tak udeřil Daridův spoluhráč z berlínské Herty.

Do druhého poločasu místo Krmenčíka nastoupil Jankto, ale skóre se znovu posunulo na straně Australanů. Jugas slabou zpětnou hlavičkou na Kalase nechtíc nastartoval soupeřova útočníka a Nabbout svůj nájezd ze strany korunoval přesnou střelou k tyči.

A bylo ještě hůř. Další hrubku v rozehrávce vyrobil pro změnu Kalas, Leckie se pak snadno zbavil Jugase a prostřelil Koubka potřetí. Šanci aspoň na snížení odmítl Novák. A čtvrtý gól, který si dal Jugas vlastní, už jen završil totální zkázu.

Austrálie porazila československý či český tým vůbec poprvé. Dosud měla z devíti vzájemných zápasů pasivní bilanci 0-2-7 při skóre 4:22...

Přípravné fotbalové utkání v St. Pöltenu (Rakousko):
Austrálie - Česká republika 4:0 (1:0)
Branky: 32. a 72. Leckie, 54. Nabbout, 80. vlastní Jugas. Rozhodčí: Harkam - Witschnigg, Steinacher. ŽK: Jankto (ČR). Diváci: 665.
Austrálie: Ryan - Risdon (76. Degenek), Milligan, Sainsbury, Behich - Luongo, Rogic (66. Irvine), Mooy - Leckie (84. Arzani), Nabbout (61. Maclaren), Kruse (73. Petratos). Trenér: Van Marwijk.
ČR: Koubek - Bořil, Kalas, Jugas, Novák - Darida, Barák (57. Sýkora), Hušbauer - Schick (75. Šural), Krmenčík (46. Jankto), Kopic (80. Hořava). Trenér: Jarolím.
Nejvyšší prohry české fotbalové reprezentace:
20.4.1994CurychpřátelskéŠvýcarsko - ČR3:0
10.8.2011OslopřátelskéNorsko - ČR3:0
8.6.2012VratislavMERusko - ČR4:1
22.3.2013Olomouckval. MSČR - Dánsko0:3
8.10.2016Hamburkkval. MSNěmecko - ČR3:0
1.6.2018St.PöltenpřátelskéČR - Austrálie0:4

Reklama

Související témata: