Hlavní obsah

Veterán sní o zápisu do historie. Se samuraji se však musí prosekat alespoň do čtvrtfinále

Praha

Třetí mistrovství světa absolvuje v Rusku Eidži Kawašima, brankář Japonska. Jako jednička chytal už na šampionátu 2010, nechyběl ani o čtyři roky později. Na blížící se mistrovství cestuje s vědomím, že pokud dokáže jeho reprezentace projít ze skupiny, a pětatřicetiletý gólman udrží místo mezi tyčemi, vstoupí do japonských fotbalových dějin.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Japonský brankář Eidži Kawašima během přípravného utkání se Švýcarskem.

Článek

Až dosud první místo v počtu startů na mistrovství světa v japonském dresu drží legendární Hidetoši Nakata, jenž si připsal na turnajích fotbalové elity deset zápasů v základní sestavě. Kawašima jich má sedm.

Hned při premiéře na šampionátu, kam přijel ještě coby gólman Kawasaki Frontale, vydatně pomohl k postupu ze skupiny. Přitom před turnajem byl jen náhradníkem. Ale skvělými výkony v přípravě si získal místo jedničky. Ve skupině inkasoval jen tři branky. V osmifinále udržel čisté konto, jenže na penalty slavila postup Paraguay.

„Zklamání cítím i nyní, o osm let později. Byli jsme blízko historickému úspěchu naší země," připomíná Kawašima, že tým „modrých samurajů", jak se Japoncům přezdívá, nikdy nehrál čtvrtfinále.

Kawašima se pak uchytil v Evropě, teprve jako druhý japonský brankář v historii. Chytal v Lierse a hned první sezóna mu přinesla hodně hořkou zkušenost. Na jaře 2011 fanoušci Beerschotu, když japonský gólman inkasoval, začali skandovat Kawašima-Fukušima v narážce na jadernou katastrofu. Brankář tehdy opouštěl hřiště v slzách. „Mohu přejít spoustu věcí, ale tohle není vtipné. Jedná se o skutečné drama života," pronesl tehdy.

O pár měsíců později přestoupil do Lutychu. A v jeho dresu si vybojoval i nominaci na druhý šampionát. „Každý týden čelím světovým útočníkům. Jsem lepší než kdykoliv v minulosti," holedbal se. Na brazilských trávnících nechyběl ani minutu, a tak má na kontě sedm startů z mistrovství světa, jenže výprask od Kolumbie (1:4) utnul naděje na postup. A paradoxně proti stejnému soupeři Japonci začnou účinkování na ruském turnaji.

„Teď máme zkušenější hráče než před čtyřmi lety, jsme lepší, silnější," ujišťuje Kawašima, jenž v průběhu minulých čtyř let zůstal pět měsíců bez angažmá, od roku 2016 je však jasnou jedničkou ve francouzských Metách i japonské reprezentaci.

„Několik z nás jede na třetí šampionát, řada mladých kluků zase udělala raketový pokrok v kariéře a jsou hodně sebevědomí. Máme ideální mix. Proto jsem přesvědčen, že můžeme v Rusku psát japonskou fotbalovou historii," míní Kawašima, jenž je nejstarším členem týmu.

„Beru jako štěstí, že jsem v národním dresu odehrál tolik zápasů. A byť mě mnozí vnímají jako veterána, snažím se mužstvo vést pozitivně a rozhodně jsem neztratil hlad po úspěchu," ujišťuje muž s 82 reprezentačními starty. Postup ze skupiny by naplnil sen rodáka ze Saitamy.

Reklama

Související témata: