Hlavní obsah

Trenéři Slavie a Jablonce se porvou o první trofej kariéry

Radek MalinaSport.czPrávo

Nikdy neslavili trenérský triumf v nějaké soutěži. O jedinečný zápis budou v dnešním finále fotbalového MOL Cupu Slavia–Jablonec usilovat v Mladé Boleslavi trenéři obou týmů. Výhra by představovala největší úspěch kariéry pro kouče Slavie Jindřicha Trpišovského i pro jeho jabloneckého kolegu Petra Radu.

Trenéři Trpišovský i Rada mají šanci získat svou první trofejVideo: FAČR

 
Článek

„Klub zažije finále po šestnácti letech, já poprvé v životě. Motivace pro mě i celý tým snad nemůže být větší. Nikdo nemusí přemýšlet o tom, jak velký význam pro nás finále má," vykládá 42letý Trpišovský.

Po nástupu mezi elitu vedl dvě a půl sezóny Liberec, dvakrát Slovan dotlačil do základní skupiny Evropské ligy, ale na domácí scéně se triumfu nedočkal. V lize byl nejlépe třetí, v Mol Cupu končil dvakrát ve čtvrtfinále a v Superpoháru při soutěžním debutu na lavičce Severočechů podlehl Plzni.

„Týmová trofej je pro mě absolutně nejvíc. Všichni děláme fotbal proto, abychom něco vyhráli nebo skončili první v dlouhodobé soutěži," netají Trpišovský, jak moc je pro něj finále důležité.

Pravděpodobné sestavy:
Slavia: Kolář – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Hromada – Stoch, Hušbauer, Sýkora, Zmrhal – Tecl.
Jablonec: Hrubý – Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek – Hübschman – Masopust, Považanec, Trávník, Jovovič – Doležal.

Šéf jablonecké lavičky Rada se trenérské profesi věnuje už osmnáct let, vedl i reprezentaci, ale také nikdy nezískal trofej, dokonce ani nezažil hlavní fázi některého z evropských pohárů. V tom tuzemském byl dvakrát v semifinále s dalším severočeským celkem Teplicemi.

„O poraženém nikdo neví. Nejde o mě, ale o klub. Chceme trofej. Samozřejmě vnímáme, že v případě úspěchu máme navíc garantovanou základní skupinu Evropské ligy, což je obrovská motivace," přiznává 59letý trenér.

Jablonec nemá v lize pohárovou Evropu jistou, proto upíná k MOL Cupu obrovskou pozornost. Pokud by vítězství vydřela Slavia a současně uhájila druhou příčku v ligové soutěži, bude hrát předkolo Ligy mistrů a přímé účastnické místo v základní skupině Evropské ligy připadne třetímu celku ligové soutěže.

Zápas začíná ve 20:15 a podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama