Hlavní obsah

Zákaz! Po policejním verdiktu pohárová bitva zkrachovala! Panenka stříhal trávu zbytečně

Bratislava/Praha
Aktualizováno

Dal si na propagaci zápasu záležet. V upoutávce na Česko-slovenský Superpohár trávu v Ďolíčku legendární fotbalista Antonín Panenka nejen seká, ale dokonce ručně stříhá nůžkami. Ze Slovenska však nyní přišla překvapivá zpráva. Duel Slovan Bratislava - Slavia Praha, který se měl uskutečnit v pátek 29. června od 16:30 na stadiónu Pasienky v Bratislavě, se hrát nebude. Tedy rozhodně ne v původním termínu a na plánovaném místě. Proti je policie. A to z bezpečnostních důvodů.

Zavolaj otca na Česko-slovenský Superpohár

 
Článek

V době monstrózního fotbalového svátku v Rusku, kdy se hladce přelévají masy mnohdy problematických fandů mezi kontinenty, to vypadá, že ve středoevropských poměrech je příprava jednoho víceméně přípravného utkání uprostřed léta velkou potíží.

„Tohle se nemělo stát, extrémně mě to mrzí, i proto, že jsou v tom FAČR i oba finalisté Superpoháru zcela nevinně," říká k celé věci předseda FAČR Martin Malík.

Obě asociace prý budou hledat náhradní řešení nastalé situace, těžko však očekávat, že by se v přípravném období našel jiný termín.

Před rokem proběhl první ročník

Myšlenka obnovit nějakou formou společný pohár dvou zemí bývalé federace zvítězila před časem  a loni se odehrál první ročník. Česko-slovenský Superpohár je určen pro vítěze českého MOL Cupu a slovenského Slovnaft Cupu. Premiérový duel se odehrál na moravské půdě v Uherském Hradišti. Zlín remizoval se Slovanem Bratislava 1:1, na penalty zvítězil český zástupce 6:5.

Do druhého ročníku se triumfem ve svých pohárových soutěžích obsadily pražská Slavia a znovu bratislavský Slovan. Jenže kdo ví, jestli na jejich duel vůbec dojde...

O zrušení zápasu se spekulovalo už několik desítek hodin. Více světla vnesl do případu dnešní mimořádný brífink v souvislosti s požadavkem policie na zrušení zápasu.

Krajské ředitelství PZ SR a městské části Bratislava-Nové Mesto vyhodnotily utkání mezi vítězem slovenského a českého poháru na stadiónu Pasienky za rizikové a konání akce tak zrušily.

V zápase se Spartou byly problémy

Vysvětlují to nedostatkem policistů vzhledem k tomu, že budou od rána hlídat u škol a v době zápasu také na nedalekém festivalu.

Stadión Pasienky byl otevřen v srpnu 1967 a v minulosti se z něj musela přesouvat kvůli nezpůsobilosti vybavení stadiónu například i kvalifikační utkání slovenské reprezentace.

Před čtyřmi lety se na tomto stadionu kvůli řádění fanoušků téměř nedohrálo utkání Evropské ligy mezi bratislavským Slovanem a pražskou Spartou. Naposledy se neodehrál zápas na Pasienkách v únoru tohoto roku, kdy byl šlágr mezi ŠK Slovan Bratislava a MŠK Žilina přesunut do Myjavy kvůli poruše na systému vytápění trávníku.

„Bohužel za tuto situaci absolutně nemůžeme, ale považuji i tak za obyčejnou lidskou slušnost se v tuto chvíli omluvit našim partnerům a hlavně fanouškům obou týmů. Zvláště pak slávistickým, z nichž někteří již své aktivity podřídili 29. června cestě do Bratislavy," dodává Malík.

Před lety zakázali také Víkend šampiónů

Česká strana je nesmírně zklamaná. Bylo dohodnuto, že pořadatelství Superpoháru se bude po roce střídat. Slováci tedy měli na přípravu čas prakticky celý rok od prvního ročníku v Uherském Hradišti...

Nabízí se paralela s osudem Fortuna Víkendu šampiónů. Populární mezinárodní halový turnaj si od roku 2007 získal příznivce během několika ročníků v pražské O2 Areně.

Nápad přestěhovat turnaj do Bratislavy však vedl k ukončení pětileté tradice. Již připravená akce byla v lednu 2012 těsně před začátkem zrušena. Také z bezpečnostních důvodů. Zákaz vydal Rudolf Kusý, starosta bratislavské městské části Nové Město. Rozhodl se tak po žádosti policie, podle které nebyli pořadatelé na zimním stadiónu Ondreje Nepely připraveni na střety mezi fanoušky.

Pořádající společnost UFA Sports Slovakia marně ujišťovala, že bezpečnosti věnovala maximální pozornost. Fotbalisté Sparty, Slavie a Bohemians 1905 a jejich příznivci tak museli narychlo zrušit víkendové jízdenky do Bratislavy, kde na ně čekali slovenští rivalové Slovan Bratislava, Trnava a Žilina.

Víkend šampiónů tím zanikl.

Stačili jste si vůbec všimnout, že se mělo hrát o nějaký Česko-slovenský Superpohár?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 1864 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články