Hlavní obsah

Kiksy? Já vidím pokrok, zastává se Čecha kouč Arsenalu

Londýn/Praha
Aktualizováno

Starého psa novým kouskům nenaučíš, říká se, ale nový kouč Arsenalu Unai Emery se rozhodl, že v případě brankáře Petra Čecha to bude jinak. Bývalou oporu české reprezentace nutí k aktivní hře nohama v brankovišti, což nikdy úplně nebyla jeho parketa a s často zmatkující obranou Kanonýrů to vytváří dost výbušný koktejl. Čechovy pokusy o rozehrávku v úvodu nedělního duelu v Cardiffu přiváděly fanoušky Gunners do mdlob, kouč se však své gólmanské jedničky zastává.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Kouč Arsenalu Unai Emery během duelu v Cardiffu.

Článek

„Vidím v každém zápase pokrok. Petr je zkušený a inteligentní a počíná si přesně tak, jak chceme naši hru budovat. Pro mě je důležité v tom pokračovat a zlepšovat se. Když budete pořád nakopávat dlouhé míče, ztrácíte osobnost a důležité chvíle na hřišti," odrážel kritiku Emery.

Hrozivé chvilky v úvodu zápasu, který nakonec Arsenal vyhrál 3:2, vyvrcholily, když Čech při pokusu o konstruktivní rozehrávku poslal míč přímo na nohu Harryho Artera. Ten naštěstí pro hosty ve stoprocentní šanci selhal.

„Ano, trochu riskujeme. Ale když to vyjde a prolomíte jejich presink, dostanete volný prostor pro útok. Je jasné, že můžete udělat chybu, my ale musíme v tomhle pokračovat a držet si svoji tvář," pokračoval španělský stratég.

Trenér Cardiffu Neil Warnock přiznal, že hráče nabádal, aby od začátku na Čecha dotírali a vyvíjeli na něj tlak. „Měli jsme hodně plánů, které vycházely. Dostali jsme tím fanoušky do varu a získali sebevědomí," připustil.

Sám se ale zasmál tomu, že by stejné úkoly, jaké nyní dostává Čech, ordinoval svému gólmanovi Neilu Etheridgemu. „To jako aby někomu dával jesličky. Ne, ne, tohle my nezkoušíme," odmítal.

Čecha zmatky z úvodu utkání nerozhodily a z utkání si odnesl pozitivní dojmy. "Jsme zpátky! Vzhledem k tomu, že jsme v Cardiffu dvakrát ztratili vedení a stejně jsme dokázali vyhrát, tak se jednoznačně ukázala vnitřní síla Arsenalu. Máme charakter," uvedl na svých stránkách.

Reklama

Související témata: