Hlavní obsah

Anglie bije na poplach! Fotbalisté na Ostrovech čím dál častěji vyhledávají pomoc kvůli psychickým problémům

Podle údajů anglické Asociace profesionálních fotbalistů (PFA) vyhledává čím dál více hráčů pomoc kvůli psychickým problémům. Nová data ukazují, že v roce 2018 bylo v terapii 438 současných či bývalých profesionálů. To je o 278 více než v předloňském roce. Informaci přinesl server BBC Sport.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Tottenhamu Danny Rose v loňském roce promluvil o tom, že trpí depresemi.

Článek

Hned několik bývalých i současných velmi známých hráčů promluvilo o svých vntiřních bitvách s psychickým zdravím. Mezi ně patří například Danny Rose, obránce Tottenhamu, nebo křídelní záložník Burnley Aaron Lennon.

Otázkou je, zda skutečně roste číslo těch, kteří trpí nějakým psychickým problémem a pomoc odborníků potřebují, nebo zda je číslo stále zhruba stejné, avšak spíše se v řadách fotbalistů objevuje častěji odhodlání pomoc vyhledat a problém řešit.

Foto: Phil Noble, Reuters

Princ William, vévoda z Cambridge, se svojí ženou Catherine, vévodkyní z Cambridge, během příjezdu na Blackpool Tower v Blackpoolu. Princ William nedávno kritizoval kluby za jejich přístup k problematice psychického zdraví hráčů.

Předseda odboru zabývajícího se spokojeností a blahem hráčů, Michael Bennett, tvrdí, že s problémy se hráči potýkali vždy. „Nyní si uvědomují, že není slabost o věcech mluvit. (...) Je možné, že (hráči) byli trochu mimo radar a příliš mnoho lidí v minulosti trpělo v tichosti," míní. „Věřím, že dnes si lidé uvědomují, že můžou požádat o pomoc a ta je dostupná."

Nová data zveřejnila PFA ani ne týden poté, co princ William, vévoda z Cambridge a předseda Fotbalové asociace, kritizoval kluby za jejich přístup k psychickému zdraví hráčů.

Vyrovnávání se se zraněním, pocit izolace u cizinců...

Veřejnost často vidí jen to, co je zjevné. Hráče, kteří vydělávají astronomické sumy, jsou slavní a obdivovaní. Jejich život navenek vypadá jako život bez starostí. To je však pouze jedna strana mince. Ale je tu také ta druhá, skrytá.

Složité například pro fotbalistu bývá, pokud je zraněný. A zejména tehdy, je-li jeho zranění dlouhodobější nebo se častěji opakuje. Pokud se fotbalista po delší čas nedostane zpět na hřiště, může docházet k frustraci a je velmi těžké najít další motivaci.

Navíc se hráč stane jaksi bezprizorní. Pro drtivou většinu profesionálů je fotbal každodenní náplní jejich života, ta však najednou není přítomná. Psychická pohoda hráče se tím může narušit a ten se obecně stává náchylnější k problémům v této oblasti, například k depresím.

Ale není to pouze o zraněních. Do procesu hráčské kariéry často vstupuje často třeba proměnná kultury. Pokud fotbalista přestoupí do ciziny, začne se objevovat velké množství faktorů, které mohou mít vliv na jeho psychiku. Ať už jde o to, že je těžké se začlenit, pokud nemluví jazykem, kterým hovoří většina jeho spoluhráčů, nebo o kulturní rozdíly v myšlení, může se stát, že je hráč vyčleněn z kolektivu nebo se cítí osamělý.

Samostatná kapitola jménem závislost

Podle Bennetta se povědomí o psychickém zdraví u klubů zlepšilo, stále ale existují oblasti, které nejsou dobře podchyceny a zasluhují další pozornost. Mezi ně patří gambling, tedy závislost na hraní hazardních her.

Hazard je v době internetu a chytrých telefonů dostupný jako nikdy dříve. Oproti pobočkovému sázení a hernám je velmi snadné se k němu rychle a jednoduše dostat - a je tedy i výrazně snazší mu i propadnout.

Foto: Profimedia.cz

Hazardní hry jsou v době internetu a chytrých telefonů čím dál dostupnější (ilustrační foto).

„Je to všude a může se to rychle vymknout z ruky. Každý si myslí, že mladí hráči berou pět tisíc liber týdně, takže na tom nezáleží, ale ono je to častěji kolem pětiset v League One a Two. Mohou se tedy dostat do problémů, protože nejsou milionáři," uvádí Bennett.

„Musíte prostě jen zaškrtnout, že vám bylo osmnáct a jde se na to. Člověku to připadá jako, že to nejsou reálné peníze. A je to velký problém."

Jeff Whitley, bývalý hráč Manchesteru City a člen zmíněného odboru, který se zabývá spokojeností hráčů, tvrdí, že gambling se od „obvyklých" závislostí v mnohém liší. „Je to jiné než alkohol nebo drogy, které můžete vidět nebo cítit, když hráč přijde do klubu. S gamblingem si lidé mohou nasadit masku. Může to trvat měsíce, než někdo vůbec zjistí, že s něčím bojují," říká Whitley, který si během své kariéry sám prošel závislostí na alkoholu a drogách.

Největší britské sázkové společnosti v prosinci potvrdily plány zakázat televizní reklamy na sázení během živých sportovních přenosů.

Reklama