Hlavní obsah

Za napadení hráče půjde anglický fanoušek na 14 týdnů do vězení

Birmingham

Anglický fotbalový fanoušek, který v neděli napadl při druholigovém derby mezi Birminghamem a Aston Villou hráče hostů, stráví 14 týdnů ve vězení, zaplatí pokutu 400 eur a deset let nesmí v Británii na zápasy. Klub Birmingham City mu vstup na stadion zakázal doživotně.

Foto: Carl Recine, Reuters

Fanoušek napadl na hřišti Jacka Grealishe z Aston Villy.

Článek

Sedmadvacetiletý násilník se trest dozvěděl od birminghamského soudu pouhý den po incidentu. Pykat bude za to, že v úvodu utkání vnikl na hřiště a zezadu udeřil pěstí do obličeje nic netušícího kapitána Aston Villy Jacka Grealishe. Pachatele okamžitě zpacifikovali pořadatelé a hráči, muže pak zatkla policie. Grealish potom shodou okolností ve druhém poločase vstřelil jediný gól zápasu.

Fanouškův právník řekl, že jeho klient si své chování nedovede vysvětlit a klubu soupeře i napadenému hráči se omluvil. Vedení City verdikt přivítalo. "Co udělal, je nepřijatelné. Ve fotbale to nemá místo," uvedl klub v prohlášení. Muži vyslovil doživotní zákaz vstupu na stadion City i na zápasy na hřištích soupeřů. Podobně klub rozhodl i v případě jiného příznivce, který Grealishe a jeho rodinu urážel na sociálních sítích.

Incident s divákem na hřišti se v neděli odehrál i v šlágru Premier League mezi Arsenalem a Manchesterem United (2:0). Třicetiletý domácí příznivec pronikl na hřiště při oslavách druhého gólu a strčil do bránce hostů Chrise Smallinga. Skončil za to ve vazbě a podle policie jej čeká v Londýně soud 26. března.

Oba incidenty znepokojily i anglický svaz. "Chování fanoušků o tomto víkendu překročilo hranici. Budeme spolupracovat s kluby, vedením soutěží a policií, abychom vymysleli, co je třeba učinit pro ochranu hráčů a rozhodčích na hřišti," uvedla Fotbalová asociace v prohlášení.

Reklama

Související témata: