Hlavní obsah

Čeští mladíci se rvou o šanci v Anglii. Jejich progres je obrovský, pochvaluje si agent fotbalových nadějí

Londýn

O českých talentech má přehled jako málokdo. Roky pracoval v mládeži pražské Slavie, trénoval špunty z přípravky i patnáctileté teenagery, v poslední době je Viktor Schejbal hlavním skautem společnosti Sport Invest. Byl mimo jiné u loňských transferů Jana Žambůrka (18 let) a Matěje Majky (19) do FC Brentford, kde se bývalý slávista a někdejší sparťan snaží prosadit do A-týmu, který hraje druhou anglickou ligu.

Foto: Sport Invest

Čeští záložníci Jan Žambůrek (vlevo) a Matěj Majka po utkání B-týmu Brentfordu.

Článek
Fotogalerie

Proč jste se rozhodli umístit Žambůrka a Majku právě do Brentfordu?

Nejprve k Honzovi. Hledali jsme cestu, kde by mohl vstoupit do dospělého fotbalu a zároveň měl kvalitní prostor pro svůj rozvoj. Nabídka Brentfordu se nám líbila, po dohodě s rodinou jsme se rozhodli, že půjdeme touto cestou. Honza byl klubem dlouhodobě sledovaný.

A Majka?

Také jeho Brentford sledoval dlouho. V průběhu transferu Honzy se naskytla příležitost oba přestupy spojit, Matějovi totiž končil kontrakt ve Spartě. Opakuji, že byl dlouho sledovaný. Nebylo to tedy tak, že bychom ho chtěli někam naslepo uklidit, jak se to možná tváří, neboť to bylo v období úprku mladých hráčů z Letné.

Udělali oba hráči během třičtvrtě roku v Brentfordu posun?

Progres je obrovský. Mají individuální péči, nabrali svalovou hmotu, posunuli se herně.

Jak zvládali věci mimo fotbal?

Zpočátku těžce. Honza byl jazykově vybavený, šli jsme tomu naproti i lekcemi s rodilým mluvčím. Matěj byl na tom jazykově trochu hůř, ale je cílevědomý, nebojí se nových výzev. Velký problém obecně v zahraničí je škola. Oba kluci dálkově studují, Matěj anglo-německou akademii, Honza gymnázium.

Co byste udělal, kdyby vám řekli, že se školu praští?

Nepřipustili bychom to, vzdělání je priorita. Kdyby byl problém ve škole, šel by fotbal stranou. Ostatně, naši hráči v akademii Red Bull Salcburk, pokud by měli na vysvědčení čtyřku, přešli by do nucené správy člověka, který by na ně dohlédl s učením. Ve chvíli, kdy by jim hrozilo propadnutí, přestali by trénovat. V Brentfordu by nastal stejný scénář. Honza i Matěj jsou ale nastavení tak, že se toho nebojím.

Jak daleko mají Žambůrek s Majkou do velkého fotbalu?

Cesta je hrozně dlouhá. Usnadnili si ji tím, že jsou v klubu, který s mladými dokáže pracovat, cíleně je zabudovávat do dospělého fotbalu. Šanci dostanou. Jestli ji využijí, je otázka. Kdyby se měli jednoho dne vrátit domů, budou jazykově vybavení, samostatní, zkušení.

Věděl jste o někom už ve třinácti, že se prosadí v budoucnu?

Tuto práci dělám teprve šest let, ve fotbale je doběh delší. Pamatuju si na Kubu Jankta, u něj bylo jasné, že to dotáhne daleko. Ale i on měl momenty v kariéře, kdy vypadalo, že s fotbalem skončí. V průběhu rozvoje hráčů do hry vstupuje spousta faktorů, cesta je trnitá.

Obecně, doporučujete mladým hráčům, aby odešli do zahraničí?

Tak to není. Máme jich venku dvanáct, řešíme každého jako samostatný projekt. Jestli dlouhodobě zapadá do systému, zda je připravený, jestli mu prostředí v cizině dokáže dát víc než domácí. Nejedná se o obecnou rovinu.

Reklama

Související témata: