Hlavní obsah

Fotbalový Euroexit završen. Finále obou evropských klubových soutěží je výhradně anglickou záležitostí

Praha

A pak že není svět naruby. Zatímco Velká Británie už dojednává poslední preambule Brexitu, aby mohla Evropu konečně opustit, fotbalové kluby ze starého kontinentu už Euroexit završily. Finále obou nejvýznamnější evropských pohárových soutěží se po čtvrtečních semifinálových odvetách Evropské ligy stalo vůbec poprvé v historii záležitostí zástupců jedné země. Anglie.

Jak Liverpool poslal v semifinále Ligy mistrů ze hry BarcelonuVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

V ázerbájdžánském Baku se 29. května utká ve finále Evropské ligy Chelsea s Arsenalem, v Madridu na stadionu Atlétika o tři dny později ve finále Champions League Liverpool s Tottenhamem.

Však jsou také na Ostrovech z triumfu svých týmů u vytržení.

„Full house. Čtyři kluby z Premier League ovládly Evropu," křičí do světa třeba Daily Star v narážce na čtyři shodné karty různých barev vykládané při pokeru. „Full english," zkouší ho trumfnout Mirror titulkem majícím evokovat kompletní složení anglické snídaně.

„A čemu se divit? Úroveň fotbalu v Anglie je velmi vysoká, Premier League je nejlepší ligou v Evropě," věcně poukázal italský kouč ve službách londýnské Chelsea Maurizio Sarri, jak se za poslední roky fotbal na Ostrovech vzdálil svou úrovní a kvalitou fotbalu na starém kontinentu.

Sestřih semifinále Ligy mistrů Ajax – TottenhamVideo: O2 TV Sport

Nejdřív o tom podala důkaz Liga mistrů, v níž po vyřazení Barcelony definitivně skončila pětiletá nadvláda španělských klubů.

Den poté přidala důkaz další Evropská liga, kde v semifinále skončila španělská Valencie na Arsenalu a německý Frankfurt na Chelsea.

I proto nastal Euroexit. Předčasný odchod klubů starého kontinentu z pohárové scény. Však také španělský AS naspal: El Futból no sabe de Brexit.

Fotbal neví o Brexitu.

Zatím ještě nikdy se totiž nestalo, aby ve finále obou soutěží měla své zástupce jen jedna země. Španělsko se k tomu přiblížilo v sezoně 2015/2016, kdy finále Ligy mistrů hrál Real Madrid s městským rivalem Atlétikem a finále Evropské ligy Sevilla.

Foto: Sport.cz

Trofej pro vítěze Ligy mistrů (vlevo) a pro šampiony Evropské ligy. O oba poháry budou ve finále usilovat výhradně anglické týmy.

Anglie měla až dosud ve finále nanejvýš dva zástupce. V Lize mistrů v ročníku 2007/2008 Manchester United a Chelsea, v někdejším Poháru UEFA v sezoně 1971/1972 Tottenham a Wolverhampton.

Teď budou o dvě nejvýznamnější evropské klubové trofeje bojovat hned čtyři její týmy. A jen tak mimochodem – dva trenéři na jejich lavičkách už počtvrté.

Německý kouč ve službách Liverpoolu Jürgen Klopp už finále Ligy mistrů okusil s Dortmundem i Liverpoolem, finále Evropské ligy si s Reds rovněž zahrál, ale ani jednou zatím neuspěl.

„Proto bych mu přál, aby se mu to na čtvrtý pokus konečně povedlo. A věřím, že to svede," vzkázal mu José Mourinho, který během dosavadní trenérské kariéry vyhrál Champions League s Portem a milánským Interem.

Španělský kouč Arsenalu Unai Emery od portugalského kolegy podobné přání snad ani nepotřebuje. Finále Evropské ligy si zahrál se Sevillou třikrát a pokaždé ho vyhrál.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Petr Čech slaví postup do finále Evropské ligy s Arsenalem.

„Je to sice minulost, ale zároveň zkušenost, kterou můžete využít v přítomnosti," pravil, když se tam dostal s Arsenalem počtvrté a oživil tak šanci Gunners, že by si v případě vítězství nad Chelsea mohli přece jen v příští sezoně zahrát Champions League.

Z Premier League se do ní už nedostanou, finále v Baku jim však naději dává. Zvláště když Emery ví a umí Evropskou ligu vyhrávat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články