Hlavní obsah

Vyspělá Anglie, nebo mýtus? Fotbaloví fanoušci se porvali v londýnském metru

Padaly tvrdé rány, vzduchem létaly lahve od piva. Dramatickou podívanou v londýnském metru si pro cestující připravili fanoušci Liverpoolu a Manchesteru City před nedělním utkáním o anglický Superpohár.

Fotbaloví fanoušci se porvali v londýnském metru

 
Článek

Záběry hromadné bitky se objevily na sportovních serverech po celém světě a rozhodně nevypovídají o tom, že by situace v ostrovních fotbalových hledištích byla zrovna harmonická. Anglická fotbalová kultura bývá často dávána za vzor skoro pokaždé, když výtržníci něco provedou na českých stadionech. Jenže realita zjevně není na Ostrovech tak růžová, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Přesvědčeni o tom budou pravděpodobně také cestující z londýnského metra, kteří byli v neděli svědky hromadné bitky mezi fanoušky Liverpoolu a Manchesteru City. Ti si cestu do Wembley na anglický Superpohár rozhodli „zpříjemnit" pěstní přestřelkou. Nechyběly ani létající skleněné lahve a tvrdé knockouty. Záběry z šarvátky se v minulých dnech objevily nejen v britských médiích, ale například i na španělských nebo francouzských zpravodajských serverech.

Výtržnosti se v minulém ročníku Premier League nevyhnuly ani hledišti. Během dubnového zápasu mezi Liverpoolem a Chelsea hodili například domácí diváci do sektoru s fanoušky Chelsea dýmovnici. Přímo na stadionu musel být tehdy ošetřen malý chlapec. V závěru sezony zase příznivci Manchesteru United sprostě nadávali Paulu Pogbovi. A dalo by se pokračovat.

Pravdou je, že z legislativního hlediska je fanouškovské dění na Ostrovech pod mnohem přísnějším režimem. Chuligány, chycené při činu, čekají často tvrdé sankce a výjimkou nejsou ani doživotní zákazy vstupu na stadion. Ale tvrdé tresty evidentně násilí a výtržnosti zcela nevymýtily.

Reklama

Související témata: