Hlavní obsah

Před osmi lety se staral o volný čas důchodců, teď stojí Southgate s Angličany před branami EURO 2020

Praha

Je tomu přesně deset let, co jeho první velká trenérské mise skončila. Gareth Southgate tehdy vedl třetím rokem Middlesbrough, s nímž sestoupil z Premier League, ale na podzim kráčel v druhé lize za návratem mezi elitu. V tabulce figuroval na čtvrtém místě, přesto dostal 20. října 2009 od tehdejšího prezidenta klubu Steve Gibsona vyhazov. Deset let uteklo a Gareth Southgate se chystá dnes večer udělat s anglickou reprezentací poslední krok na EURO 2020.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate na tiskové konferenci před utkáním proti českému národnímu týmu.

Článek

„Jeden ze dvou, které budou nejtěžší v celé skupině," přiznával kouč fotbalového Albionu Southgate, že v Praze a potom v listopadu v Kosovu půjde o kvalifikační partie, které jeho tým teprve pořádně prověří.

„V březnu ve Wembley jsme sice hráli dobře, ale výsledek byl pro nás až moc lichotivý. Byl lepší než obraz zápasu," netajil před dnešním utkáním s českým týmem, že londýnskou výhru 5:0 nad Šilhavého výběrem nijak nepřeceňuje. Natož aby se snad díval na českou reprezentaci jako na outsidera.

„Češi mají úžasnou fotbalovou historii, na evropských šampionátech byli dokonce úspěšnější než my. I proto doufáme, zda dokážeme zopakovat výkony, které jsme dosud předváděli," pravil Southgate. „My se totiž stále učíme, jdeme krok za krokem, zlepšujeme se. Teď máme možnost kvalifikovat se už v Praze na EURO, což pro nás představuje velkou motivaci."

Na EURO s velkým předstihem?

Pod Southgateovým vedením by se tam reprezentace Tří lvů v případě dnešní výhry nad českým týmem mohla dostat s pořádným předstihem. Tři zápasy před koncem kvalifikace.

A to zásluhou muže, který po vyhazovu z Middlesbrough čekal marně na nové angažmá a dokonce přemýšlel, zda má smysl v trenérské kariéře pokračovat. Absolvoval sice pohovory a jednání s několika kluby, nikde ho ale nakonec nechtěli.

Proto jistý čas pracoval ve středisku volného času, kde obstarával program skupině důchodců. „Byla to obrovská rána mému egu, ale tahle zkušenost mě nakonec obrovsky posílila," vzpomínal Southgate v jednom z rozhovorů na nejbolestivější chvíle své životní i trenérské dráhy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Anglie Jordan Henderson po příjezdu do hotelu Internacionál k zápasu kvalifikace ME

Všechno se ovšem obrátilo ve chvíli, kdy mu ředitel Sir Trevor Brooking mající v anglické fotbalové asociaci na starosti rozvoj fotbalu nabídl spolupráci a v roce 2013 mu svěřil reprezentační jednadvacítku. Southgate ji dovedl na evropský šampionát, a když se o tři roky později provalila korupční aféra Sama Allardyce, ujal se první reprezentační garnitury.

Nejdřív provizorně, než se najde vhodnější, a hlavně renomovanější a věhlasnější trenér, ale hned po prvních dvou zápasech se stal reprezentačním koučem s čtyřletou smlouvou.

S národním mužstvem Anglie postoupil na mistrovství světa do Ruska, kde se Tři lvi probojovali až do semifinále, teď mu chybí poslední krok, aby se s reprezentací Albionu probojoval na EURO 2020.

„Mám skvělé hráče a silnou soupisku, neboť v hráčském kádru se spojuje zkušenost a mládím, rychlost se stabilitou. Hlavní však je, že všichni hráči jsou na výborné úrovni a v každém tréninku si počínají super," poukazoval především na zásluhy svých svěřenců kouč, který před deseti lety po vyhazovu z Middlesrbough zvažoval, zda má vůbec smysl aby v trenérské kariéře pokračoval.

Reklama

Související témata: