Hlavní obsah

Anglie už nižší soutěže odpískala. Některé kluby se chtějí s asociací soudit. Neblahá předzvěst pro Liverpool?

Londýn/Praha

Tak rychlý konec sezony si na Ostrovech nepředstavovali. Fotbal v Anglii ukončil všechny soutěže pod třemi divizemi tvořícími Národní ligy až dolů k těm nejnižším. „Naším hlavním zájmem vždy bude bezpečnost klubů, hráčů, trenérů, funkcionářů a všech příznivců fotbalu během této bezprecedentní doby,“ uvedla anglická fotbalová asociace v prohlášení provázejícím ukončení soutěží. „Jsme v náročném období pro celý anglický fotbal a přijatá rozhodnutí jsou v jeho nejlepším zájmu.“

Foto: Sport.cz

Všechny nižší anglické fotbalové soutěže jsou zrušeny.

Článek

Rozhodnutí fotbalové asociace vyvolané šířící se koronavirovou pandemií na Ostrovech se dotýká celkem 91 soutěží, jejichž výsledky budou anulovány, a nebude se sestupovat ani postupovat.

A nic na tom nemění, že některé kluby už měly takový bodový náskok, že nemohly být v tabulce předstiženy a postup měly jistý ještě před přerušením soutěží.

Kupříkladu klub Jersey Bulls z Normanských ostrovů u francouzského pobřeží Normandie, který byl přijat do anglických fotbalových soutěží v této sezoně, vyhrál v divizi Combined Counties všech dosavadních 27 zápasů a vede tabulku s náskokem 20 bodů.

Fotbalisté South Shields FC zase kralovali BetVictor Northern Premier Division a chystali se na postup o soutěž výš. Dvanáctibodový náskok a devět zápasů k dobru před druhým FC United od Manchester je k tomu předurčovaly.

Jenže teď zůstanou dál v soutěži, která je v hierarchii anglického fotbalu až sedmou...

„Obrátíme se na asociaci a budeme usilovat o odvolání toho rozhodnutí. Anebo podnikneme právní kroky," napsal na Twitteru předseda klubu Geoff Thompson.

„Jsme přímo devastováni tímto rozhodnutím," připojil se trenér klubu Truro City Paul Watton, jehož mužstvo rovněž mířilo za návratem do Národní ligy jih.

„S námi z nižších soutěží zachází asociace zcela jinak než s profesionálními kluby. Kdyby něco podobného udělala s Liverpoolem, dal by asociaci k soudu. My na to ale nemáme peníze," reagoval Watton na rozhodnutí FA prohlásit sezonu za neplatnou a ukončit ji. „Chápu, že ve světě se odehrávají důležitější věci a lidé prožívají zlé časy. Nechtěl bych proto, aby má slova zněla sobecky, ale skutečně jsme devastováni."

„Teď už se nikdy nedozvíme, jak by zbytek sezony dopadl, kdyby se dohrála, ale jsme přesvědčeni, že naši hráči by ji dovedli do úspěšného konce a postoupili," je si jistý prezident South Shields Thompson.

Podobně ale reagují i další kluby, které měly nakročeno za postupem.

Zároveň s ukončením všech nižších soutěží byl odložen i plán na jejich reorganizace, k němuž chtěl FA přistoupit od nové sezony.

Fotbalová asociace zároveň uvedla, že přezkoumává a zvažuje všechny možnosti, aby byl dohrán alespoň FA Cup, který dospěl do čtvrtfinále, a další pohárové soutěže.

Reklama

Související témata: