Hlavní obsah

Chtěl napodobit Panenku a celé Anglii je teď k smíchu. Lookman penaltu neskutečně zpackal

Londýn/Praha

Celé Anglii je teď k smíchu. A jestli sledoval Antonín Panenka v sobotní noci pokus plagiátora Ademola Lookmana pokoušejícího se v londýnském derby mezi West Hamem a Fulhamem napodobit jeho proslulý vršovický dloubák, chechtá se ještě teď. To, co předvedl Lookman považovaný za velký talent anglického fotbalu v 98. minutě při exekuci penalty, bylo totiž k smíchu a pláči zároveň.

Foto: Catherine Ivill, Reuters

Ademola Lookman si bude neproměněnou penaltu zřejmě ještě dlouho vyčítat...

Článek

„Cloumají mnou emoce a hněv zároveň. V tuto chvíli je to příliš drsné," jen těžko se před kamerami BBC ovládal kouč Fulhamu Scott Parker poté, co Lookman neuvěřitelně zpackal penaltu, k níž se sebevědomě postavil.

Kladiváři vedli po gólu českého legionáře Tomáše Součka v 91. minutě 1:0, když se v osmé minutě nastavení nabídla nováčkovi Premier League možnost srovnat skóre a zachránit bod. Benrahmův zákrok na Cairneye totiž sudí Robert Jones vyhodnotil po shlédnutí videa jako penaltový.

Srbský legionář Aleksandar Mitrovič se k exekuci nehrnul, protože v říjnovém duelu se Sheffieldem pokutový kop neproměnil, třiadvacetiletý Lookman hostující ve Fulhamu z Lipska se proto míče chopil a vyčkával, až ustanou protesty domácích hráčů.

Chtěl si zahrát na Panenku, jenže jeho střelecký pokus neměl ani potřebnou razanci, ba ani doprostřed brány nesměroval. Polský gólman West Hamu Lukasz Fabianski proto v pokleku míč pohodlně míč lapil, čímž zachránil svému týmu výhru 1:0.

„Něco tak neprofesionálního jsem už dlouho neviděl. Nevím, co si myslel. Pokud jdete v takové chvíli a za takového stavu na penaltu, musíte je proměnit. Anebo alespoň přinutit brankáře, aby se vytasil s extra zákrokem. Ale tohle?!" pustil se do Lookmana legendární střelec londýnského Arsenalu Ian Wright.

Lookman, jehož zpackaná penalta se stala okamžitě hitem internetu a terčem tisíce narážek a vtipů, byl ze selhání zničený.

„Tahle ji nemůže kopnout. Samo sebou se může stát, že penaltu neproměníte, nikoli však takovýmto způsobem. Udělal chybu a byl si toho hned vědom, takže je teď celý zdrcený Když jste mladí, učíte se a děláte chyby," zapomněl po chvíli před kamerami i trenér Fulhamu Scott Parker na počáteční zlost.

„Nahněvaný na něho jsem ale pořád. A on sám na sebe určitě také. Když chcete kopnout penaltu takovýmto způsobem, musíte ji proměnit."

„Je celý zdrcený, stejně jako my všichni. Ale omluvil se, takže to zameteme pod koberec a musíme jet dál," hájil záložník Fulhamu Harrison Reed mladšího spoluhráče, za jehož selhání nováček Premier League zaplatil ztraceným bodem.

Reklama