Hlavní obsah

Myslet na spekulace, zbláznil bych se už před deseti lety, reaguje Čech na rošádu v Chelsea

LONDÝN/ PRAHA

Dny italského kouče Carla Ancelottiho na lavičce londýnské Chelsea jsou po vyřazení z Ligy mistrů sečteny. Majiteli klubu Romanu Abramovičovi došla trpělivost a nepřekousl, že jeho mužstvo letos nezíská žádnou trofej. „Navíc nevěří, že by byl Ancelotti schopen tým posunout dál,“ citují angličtí novináři údajně velice důvěryhodný zdroj z klubového zákulisí, podle něhož by ruský miliardář přivedl na Stamford Bridge nejraději zpátky Guuse Hiddinka.

Foto: Ondřej Pýcha (Sport Invest)

Fotbalový brankář ve službách Chelsea Petr Čechn si spekulace kolem výměny trenérů nepřipouští.

Článek

Čtvrtfinálová konfrontace s Manchesterem United v Lize mistrů byla pro Chelsea poslední šancí, jak zachránit zpackanou sezónu. Ani ta už neexistuje.

Čech: Nehrajeme jen pro majitele či manažera

Nestrčil Ancelotti hlavu do oprátky sám, když do základní sestavy postavil Torrese a nikoli Drogbu? Nebylo snad vyřazení zapříčiněno tím, že už před odvetným zápasem na Old Trafford překročily spekulace o budoucnosti Ancelottiho únosnou mez? Neměly vliv na morálku hráčů? Nerozložily klima v mužstvu?!

„Lidé budou spekulovat vždycky. Kdybych se měl dívat a připouštět si, o čem spekulují, musel bych se z toho všeho zbláznit už před takovými deseti lety,“ cituje českého brankáře ve službách Chelsea Petra Čecha Mirror.

Triumfální loňská jízda Chelsea ulicemi Londýna na oslavu double - vpředu zleva Drogba, Čech, Lampard a Terry. To vše už jsou ale jen vzpomínky...foto: ČTK/AP

„Jsme na jedné lodi. Společně jsme sezónu ztratili, společně ji teď musíme dohrát a posledních sedm kol Premier League úspěšně zvládnout. Pro sebe, klub, pro všechny příznivce Chelsea,“  nechal se slyšet český legionář.

Přímému dotazu, zda hráči dál stojí za trenérem Ancelottim, se diplomaticky vyhnul. „Nehrajeme jen pro manažera nebo majitele, hrajeme pro celý klub. Pro fanoušky, jež máme po celém světě, pro nás hráče, pro zaměstnance klubu, pro všechny, kteří patří k Chelsea. Je to velké množství lidí a pro ně musíme hrát a vyhrávat,“ meditoval Petr Čech.

Abramovič touží po Hiddinkovi

Nicméně fotbalové Anglii je jasné, že v příští sezóně už Ancelotti Chelsea nepovede, takže se spekuluje o jeho nástupci. Podle důvěryhodného zdroje z klubového zákulisí by ruský finanční oligarcha Abramovič viděl na lavičce nejraději Nizozemce Hiddinka, který na Stamford Bridge už zaskakoval po vyhazovu Brazilce Scolariho v roce 2009. Během tříměsíčního angažmá přivedl Chelsea k vítězství v FA Cupu a v semifinále Champions League málem vyřadil Barcelonu.

Roman Abramovič (vlevo) s rodinoufoto: Archiv

„Mám smlouvu u turecké reprezentace a v mém věku mě práce na mezinárodní scéně plně vyhovuje,“ vzkázal ovšem čtyřiašedesátiletý Hiddink do západního Londýna. Abramovič se ale přesto nevzdává a klubovému vedení naznačil, že pravděpodobnost Hiddinkova návratu je pořád osmdesáti procentní.

A co takhle Mourinhův učeň?

I proto se skloňují další jména.  Třeba Guardiola z Barcelony nebo Mourinho z Realu, což jsem ovšem zbožné fikce. Proto je reálnější úvaha, že Ancelotti by mohl vystřídat extrenér holandské reprezentace Marco van Basten, jenž sedí v křesle technického ředitele Sportingu Lisabon, vynořilo se jméno extrenéra Liverpoolu Rafaela Beniteze, který údajně dělá vše proto, aby právě na něho Abramovič ukázal.

A pak je zde Ital Marcelo Lippi, jenž se stal se sqadrou mistrem světa v roce 2006 a v Sérii A získal pět titul. „ Budoucnost? Rád bych trénoval v Premier League. Bylo by to hezké,“ připustil Lippi, že by mu nabídka Chelsea rozhodně nebyla proti mysli.

Mladý trenér Porta a Mourinhův učeň André Villas-Boas.

V klubovém zákulisí Chelsea ovšem zaznívá ještě jedno jméno – André Villas-Boas, třiatřicetiletý trenérský učeň věhlasného Mourinha, jenž sedí na lavičce FC Porta. Čtyři kola před koncem portugalské ligy už má titul jistý, neboť před druhou Benfikou vede jeho tým s náskokem 19 bodů, navíc pod vedením třiatřicetiletého trenéra, který pracoval jako Mourinhův asistent v Portu, Chelsea i Interu Milán, v šestadvaceti zápasech ani jednou nepohrálo a body ztratilo jen dvěma remízami.

Reklama

Související témata: