Hlavní obsah

Sladká pomsta, Rooney a spol. v pohárovém derby ovládli Manchester

MANCHESTER

Zdaleka ne všechno je už odpuštěno. Fotbalisty Manchesteru United ještě stále pronásleduje ostuda z ligového derby, v němž v říjnu doma podlehli City neuvěřitelně vysoko 1:6. Hned první příležitost k pomstě však Rooney a spol. využili, i když měli namále. Ve 3. kole FA Cupu na hřišti Citizens vyhráli 3:2. Domácí obhájci trofeje hráli již od 12. minuty o deseti bez vyloučeného Kompanyho.

Foto: Phil Noble, Reuters

Wayne Rooney (vpravo) začal porážku městského rivala v pohárovém derby o Manchester.

Článek

Dva z největších adeptů na celkové vítězství na sebe narazili již ve 3. kole fotbalového FA Cupu. A jako by „Rudé ďábly“ psychicky neuvěřitelně vzpružil návrat Paula Scholese, který po ligové krizi posledních dnů přerušil fotbalový důchod a znovu pomůže prvnímu týmu Sira Alexe Fergusona na hřišti.

V první desetiminutovce bylo přitom jasně patrné, proč jsou City mírným favoritem derby. Schlíplí hráči United se opevnili na vlastní polovině, jako by se báli, aby jim městský rival neuštědřil další debakl.

Kapitán Manchesteru City Vincent Kompany (vpravo) vidí červenou kartu.foto: Reuters/Phil Noble

Potom se však během dvou minut rozhodlo téměř o všem. Rooney hned první vážný útok „Rudých ďáblů“ korunoval gólem a brzy nato se navíc nechal vyloučit domácí kapitán Kompany. V tu chvíli bylo patrné, že Manchester City neobhájí trofej, protože poprvé od prosince 2010 doma prohraje...

Do přestávky exhibice, po ní velké drama

Však také hosté kuli železo, dokud bylo žhavé. Welbeck ve 30. minutě efektní umístěnou střelou přes hlavu přesilovku poprvé využil. A pět minut před přestávkou se k penaltě postavil Rooney. Brankář Pantilimon sice jeho původní ránu vyrazil, sám exekutor však hlavou míč do sítě přece jen poslal.

Roberto Mancini, italský kouč Citizens, však nehodlal hodit ručník do ringu. Do druhé půle poslal dva nové hráče a již po třech minutách Kolarov z přímého kopu snížil.

Radost fotbalistů Manchesteru Unitedfoto: Reuters/Phil Noble

V 60. minutě pak nastal velký okamžik. Naniho vystřídal 37letý Paul Scholes, který po minulé sezóně ukončil profesionální kariéru a udržoval se ve formě v rezervě United. Jelikož Scholesovo tradiční číslo 18 zdědil Ashley Young, velký navrátilec sáhl po číslu 22, které naposledy nosil v roce 1996.

Moc štěstí mu ovšem nepřineslo, Právě Scholesova chybička vedla k akci, kterou v 64. minutě završil snížením na 2:3 Agüero a z jednostranného derby bylo najednou drama.

Oslabení domácí byli v závěru lepší, vyrovnávací gól, jímž by si vymodlili opakování zápasu, však už dát nestihli. Manchester United sev příštím kole střetne s Liverpoolem.

Postoupila také Chelsea s Petrem Čechem v bráně, která zvítězila nad druholigovým Portsmouthem 4:0, a v příštím kole ji čeká vítěz duelu Queens Park Rangers, Milton Keynes Dons, jejichž první duel skončil 1:1.

Anglický FA Cup – 3. kolo:
Manchester City – Manchester United 2:3 (48. Kolarov, 64. Agüero – 10. a 39. Rooney, 30. Welbeck).
Chelsea - Portsmouth 4:0 (85. a 87. Ramires, 48. Mata, 90.+3 Lampard.
Sheffield Utd. - West Ham 1:0 (88. O´Grady)
Peterborough - Sunderland 0:2 (48. Larsson, 58. McLean)

Reklama

Související témata: