Hlavní obsah

Noví zbohatlíci z Newcastlu by rádi ulovili kapitána anglické reprezentace

Praha

Z Newcastlu se s příchodem nových saúdskoarabských majitelů stal rázem papírově nejbohatší klub v Premier League. Kdo jsou noví investoři a na koho si v lednu možná políčí, i to řešil v aktuální epizodě podcast Angličan.

Foto: Seznam zprávy

V hledáčku nové epizody podcastu Angličan se ocitl i Harry Kane.

Článek

Premier League, nejsledovanější fotbalová liga na světě, eviduje dalšího majitele klubu, který pochází ze země s nízkými demokratickými standardy. Řeč je o kontroverzním nákupu 80 procent akcií Newcastlu United saúdskoarabským Veřejným investičním fondem (PIF), v jehož čele stojí faktický vládce Saúdské Arábie, korunní princ Muhammad bin Salmán. Obchod kritizovala vedle mnohých fotbalových fanoušků a expertů i organizace na ochranu lidských práv Amnesty International nebo katarská televizní společnost beIN Sports.

Oficiální převzetí Newcastlu, které klub oznámil 7. října, ukončilo 14letou éru nenáviděného majitele klubu Mikea Ashleyho, během níž tento tradiční klub dokonce dvakrát sestoupil do anglické Championship, tedy druhé nejvyšší soutěže.

„V Newcastlu si oddychli. Nadvládu nepopulárního Ashleyho bych připodobnil ke scénáři, ve kterém by ostravský Baník vlastnil Pražan, který by ten klub navíc ještě vyloženě vysával. Je známo, že Mike Ashley na Newcastlu totiž investorsky vydělával za každou cenu. Ale na druhou stranu se z toho stal byznysově zajímavý prospekt, čehož právě zmiňovaní Saúdští Arabové využili k velkorysé investici," přemítá Martin Vait, novinář a moderátor iSport.cz.

Mimochodem, v souvislosti se změnou majitele se v anglických médiích silně spekuluje o tom, že by v „restartovaném" Newcastlu měl získat jednu z důležitých funkcí Alan Shearer, legendární střelec a bývalý kapitán klubu. Právě na ikonického útočníka, který v letech 1996-2006 nastřílel za "Straky" dohromady 148 soutěžních branek, by mohl podle nejnovějších spekulací navázat i jeho krajan Harry Kane, jemuž se vytoužený odchod z Tottenhamu v létě nepodařil.

Daniel Levy, šéf severolondýnských Spurs, svůj největší ofenzivní klenot nacenil na 150 milionů liber, což ani Manchester City, v létě nejbohatší klub Premier League, nebyl ochotný vytasit, a to ani přes skutečnost, že právě koncový hráč v kádru citelně chybí. Kane, který nakonec setrval v anglické metropoli, se zatím v lize ani jednou neprosadil a svým excelentním výkonům z minulého ročníku se nedokázal významně přiblížit.

Podle The Times smí Newcastle v souladu s finanční fair play v zimním přestupovém okně utratit něco přes 200 milionů liber, což by bez potíží stačilo i na zmiňovaného Kanea. Díky novým movitým majitelům, kteří chtějí změnit image severoanglického klubu, se vyrojily nejrůznější spekulace, jaké superhvězdy se do Newcastlu s vidinou spolupodílení se na megalomanském projektu s radostí přestěhují.

V médiích tak padají jména evropských supertalentů, jakými jsou Erling Haaland z Borussie Dortmund nebo Kylian Mbappé z PSG. "To nemůžeme udělat," prohlásila Amanda Staveleyová, současná ředitelka Newcastlu, při dotazu na možnou akvizici Mbappého. "Nedávalo by to smysl. Teď potřebujeme primárně vybudovat klub, který dokáže přežít díky vlastním zdrojům," rozvinula strategický záměr Staveleyová.

"Rozhodně neočekávejme, že v lednu vytasí Newcastle 100 milionů liber za jednoho hráče. Pokud by klub měl utratit takovou sumu, reálněji to bude, řekněme, za čtyři pět hráčů," řekl serveru The Athletic George Caulkin, specialista na fotbalové dění v Newcastlu.

Reklama

Související témata: