Hlavní obsah

Čech vyhlíží změnu, vyrazí do Španělska. Na mistrovství světa věří Brazilcům

Londýn/Praha

Tréninkové centrum Chelsea v Cobhamu má sám pro sebe. Šestnáct spoluhráčů odjelo na světový šampionát do Brazílie, další si užívají dovolenou, jen gólman Petr Čech den co den trénuje. „Pokračuji v rehabilitaci, postupně přidávám kondiční věci, začínám s posilováním,“ líčí český legionář, čím jsou naplněny jeho londýnské dny. I čas na relaxaci si samo sebou najde... Třeba aby si odskočil na tenisový turnaj v Queensu jako trenér svého přítele Radka Štěpánka. Ostatně, na facebooku se pochlubil i fotografií, která jeho roli kouče stvrzuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman Chelsea Petr Čech už vyhlíží svůj návrat mezi tyče.

Článek
Fotogalerie

Fotbalový svět žije světovým šampionátem, Petr Čech zase přípravou na novou sezónu. Po zranění v semifinále Ligy mistrů proti madridskému Atlétiku a následné operaci ramene je už v plném tréninku.

„Pokud nenastanou komplikace, mohl bych zvládnout co největší část přípravy. V Cobhamu, teď pracuji jen já s fyzioterapeutem, který tu zůstal kvůli mně," prozradil český gólman na svých internetových stránkách. „Vše jde zatím podle plánu, už mohu pracovat i na kondici."

Pochopitelně že i dovolenou Čech plánuje. Ale vyloženě pracovní... „Na dva týdny vyrazím s rodinou do Španělska, abych změnil prostředí a trochu si vyčistil hlavu. Budu tam ale každý den makat, protože dostanu plán věcí, které musím zvládnout. Takže nebude jediný den, že bych se jen válel a nic nedělal."

Čechovi spoluhráči na šampionátu v Brazílii
BelgieThibaut Courtois, Eden Hazard, Romelu Lukaku
BrazílieOscar, Ramires, Willian
KamerunSamuel Eto'o
AnglieGary Cahill, Frank Lampard
NěmeckoAndre Schürrle
GhanaChristian Atsu
NigérieJohn Obi Mikel, Victor Moses, Kenneth Omeruo
ŠpanělskoCésar Azpilicueta, Fernando Torres

I Čech je pochopitelně natěšený na světový šampionát, na němž se představí hned šestnáct jeho spoluhráčů z Chelsea.

„Věřím, že to nakonec bude dobré mistrovství, navzdory všem zprávám o nedostatcích a problémech s organizací, jež z Brazílie přicházejí," věří Čech, podle něhož může šampionát přinést spoustu překvapení.

Věří Brazílii i Messimu

„Od konce sezóny uplynula poměrně dlouhá doba, takže hráči vypadli ze zápasového rytmu, musí se do něj zase dostávat. Někdo se s tím vypořádá lépe, jiný hůř. Proto se může zrodit spousta překvapivých výsledků. Není totiž pravidlem, že hráči, kteří zářili v sezóně, musí být stejně skvělí i na mistrovství světa."

Největším favoritem jsou v Čechových očích Brazilci. „Hrají doma, mají trenéra, který už s nimi mistrem světa byl. V kádru mají řadu hráčů, kteří hodně pracují pro tým, dokonce až trochu nebrazilsky. A hlavně - v domácím prostředí hrají o stupeň lépe než jinde, což se ukázalo i na Konfederačním poháru FIFA. Tlak jim spíš vyhovuje, takže než myslím, že to dotáhnou hodně daleko."

Čech má pochopitelně po ruce i další favority. „Španělsko má určitě tým, který je schopen hrát o nejvyšší příčky. Je tam Belgie se spoustou mladých fotbalistů, takže se může stát černým koněm turnaje. Dál bych mezi favority zařadil Nizozemsko a Německo. Moc jsem v poslední době neviděl Argentinu, ale tým, jenž má Messiho, mezi kandidáty na nejvyšší příčky musí patřit. Nesmíme zapomenout ani na Itálii. Teď zrovna nezáří, ale je to vyloženě turnajové mužstvo a má velké zkušenosti."

Jasně že je hodně zvědav i na to, jak si v Brazílii povede anglická reprezentace. „Mužstvo má Anglie velice dobré a určitě může konkurovat všem týmům ve vyrovnané skupině. Buď postoupí hodně daleko, nebo doplatí na příliš nováčků. Záleží, jak mladí hráči šampionát ustojí," přemítá Čech.

Reklama

Související témata: