Hlavní obsah

Anglie řeší přestupový model Chelsea: Má 62 hráčů a vydělává miliardy na těch přebytečných

Londýn

Chelsea má momentálně pod smlouvou 62 profesionálních fotbalistů. Říkáte si, že něco takového se celku ze Stamford Bridge nemůže vyplácet? List Daily Mail udělal analýzu, z níž vyplývá, že londýnský klub si naopak velmi dobře vydělává prodejem hráčů, kteří se v týmu téměř vůbec neprosadili. Celkem na těchto fotbalistech vydělala přes tři miliardy korun za posledních pět let.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Trenér Chelsea Antonio Conte si na začátku sezóny může vybírat z více než šedesáti profesionálních fotbalistů, které má jeho klub k dispozici.

Článek

Britští novináři spočítali, že Chelsea si za posledních pět let vydělala 107,6 miliónů liber jen na prodeji dvaceti fotbalistů, kteří se nedokázali trvaleji usadit v kádru A-týmu.

Nejlépe se klubu ruského majitele Romana Abramoviče podařilo vydělat na Nathanu Akeovi, jenž za „Blues" odehrál jen sedm zápasů, načež po sérii hostování byl se ziskem 20 miliónů liber prodán do Bournemouthu.

Politika Chelsea přitom bývá kritizována ze dvou důvodů. Londýnský celek hromadí fotbalisty prostě proto, že na to má prostředky, čímž znemožňuje svým konkurentům, aby vybrané hráče získali. Přitom sama Chelsea pro ně očividně nemá využití v A-týmu.

Dále obvykle platí, že fotbalisté hostující z Chelsea nemohou proti svému mateřskému klubu nastoupit, což je častým tématem diskusí i v české nejvyšší soutěži.

Hráči Chelsea v číslech
62 profesionálních fotbalistů má Chelsea pod smlouvou.
25 členů má momentálně A-tým.
26 fotbalistů má klub na hostování.
11 hráčů čeká na vyřízení hostování.

Žurnalista Nick Harris také upozorňuje na případy Romela Lukakua, Kevina de Bruynea a Mohameda Salaha, na nichž Londýňané také dost zbohatli, ovšem kdyby je udrželi déle, patrně by se jim to mohlo ještě více vyplatit. Všichni tři totiž mezitím stihli další přestup za ještě vyšší částku.

Naopak hráčem, na němž klub patrně moc nevydělá, pokud vůbec, je Matej Delač. Chorvatský gólman je po odchodu Johna Terryho služebně nejstarším fotbalistou na Stamford Bridge, kde působí od roku 2010. Ovšem za tu dobu neodchytal za první tým Chelsea jediný soutěžní duel, zato stihl hostování v devíti různých mužstvech, včetně českobudějovického Dynama. Nyní Delačovi zbývá poslední rok smlouvy, ovšem jelikož je prakticky nemožné, aby získal pracovní povolení na Ostrovech, měl by klub v nejbližších dnech natrvalo opustit.

I tak se zdá, že politika více než šedesáti hráčů s profesionální smlouvou nemusí být tak špatná, jak se může mnohým zdát.

20 hráčů, které Chelsea prodala během pěti let, aniž by se prosadili do A-týmu
HráčPočet zápasů za ChelseaCelkový zisk Chelsea za hráče
Nathan Ake720
Mukhtar Ali00.,5
Christian Atsu02.7
Patrick Bamford04,5
Ryan Bertrand289,9
Jeffrey Bruma43,1
Nathaniel Chalobah105
Kevin De Bruyne311
Papy Djilobodji05,3
Thorgan Hazard06,6
Romelu Lukaku1018
Marko Marin6-4,5
Josh McEachran110,8
Stipe Perica01,8
Oriol Romeu220,5
Mohamed Salah136
George Saville01,1
Dominic Solanke05
Bertrand Traore108,8
Patrick Van Aanholt21,7
Celkem: 20 hráčů126107,6
Průměr: 6,3 zápasů na hráče, 5,4 miliónů liber profit z jednoho fotbalisty
Zdroj: Daily Mail

Reklama

Související témata: