Hlavní obsah

Newcastle - Manchester Utd. 1:0Skvělý Dúbravkův debut! Kmenový brankář Sparty zkrotil Rudé ďábly

Aktualizováno

Jakmile skončil zápas, všechny kamery zabíraly jen jeho a ovace fanoušků nebraly konce. Martin Dúbravka zažil skvělý debut v anglické Premier League! Slovenský brankář, který v lednu odešel ze Sparty na hostování do Newcastlu, udržel čisté konto a výrazně přispěl k vítězství svého týmu 1:0 nad fotbalisty Manchesteru United. Liverpool vyhrál v Southamptonu 2:0 a vrátil se na třetí místo. Na druhý Manchester United ztrácí jen dva body.

Foto: Carl Recine, Reuters

Martin Dúbravka diriguje obranu Newcastle United.

Článek
Fotogalerie

Jeho odchod do Premier League připomínal bondovku. Jarní hostování bylo dotaženo jen pár minut před koncem přestupního období v Anglii...

Rafa Benítez o Martina Dúbravku hodně stál a záhy se potvrdilo, že slovenského reprezentanta bere jako jedničku. Hned při druhé možné příležitosti ho poslal mezi tyče. A rovnou proti Rudým ďáblům!

Jenže kmenový gólman Sparty ve zkoušce ohněm obstál. Útočníky Manchesteru United přiváděl k zoufalství a po utkání zaslouženě sklidil ocenění nejlepšího hráče zápasu. Takový debut snad ani sám nečekal. Newcastle hlavně díky němu získal cenné tři body. Jediný gól vstřelil v 65. minutě Ritchie po standardní situaci.

Devětadvacetiletý Dúbravka zářil, zneškodnil šance Lingarda, Martiala, Younga či Carricka. Newcastle tak doma v lize zvítězil poprvé od října a poskočil na třinácté místo. Naopak svěřenci Josého Mourinha po druhé venkovní porážce za sebou v tabulce ztrácejí 16 bodů na městského rivala City.

Okopíroval Čechovu premiéru

Gólmanskou legendou Newcastlu je Pavel Srníček, který před svou předčasnou smrtí působil jako trenér brankářů Sparty. Právě z Letné teď nastupuje na scénu jeho následník.

"Petr Čech debutoval v Premier League v roce 2004 zápasem doma proti Manchesteru United a Chelsea vyhrála 1:0... Martin Dúbravka jde v jeho stopách," poukazuje na další zajímavé srovnání hráčský agent Pavel Zíka, který byl u přestupů obou gólmanů.

Ze skvělé premiéry se může radovat i Sparta. Podle zákulisních informací by si měla přijít na velké peníze. Dúbravkovo jarní hostování - milión eur. Pokud odchytá sedm zápasů - další milión. Uplatnění opce - další 4 milióny, celkem tedy 6 miliónů eur (přes 150 miliónů korun).

Zdar celé transakce by však v létě nejspíš mohl ohrozit možný pád do druhé ligy. A Straky jsou zatím stále jen dva body nad propadlištěm.

Van Dijka uvítalo bučení

Liverpool vyhrál 2:0 v Southamptonu. Firmino a Salah si vyměnili přihrávku na gól a ještě do přestávky stanovili konečné skóre. Reds se tak drží na třetí příčce tabulky.

Zvláštní duel prožil Virgil van Dijk. Liverpool v prosinci udělal z nizozemského stopera nejdražšího obránce v historii fotbalu, když za něj Southamptonu zaplatil 75 miliónů liber, což je v přepočtu asi 2,19 miliardy korun. Obránce se teď poprvé představil na známém trávníku jako soupeř. Diváci ho přivítali bučením, po zápase se však mohl smát Van Dijk...

Anglická fotbalová liga - 27. kolo:
Huddersfield - Bournemouth 4:1 (27. a 66. Mounié, 7. Pritchard, 90.+5 Van La Parra z pen. - 13. Stanislas),
Newcastle - Manchester United 1:0 (65. Ritchie),
Southampton - Liverpool 0:2 (6. Firmino, 42. Salah).

Reklama

Související témata: