Hlavní obsah

Nahoru šlapeme po schodech, dolů padáme výtahem, povzdechl si po další potupě kouč Arsenalu Wenger

Londýn/Praha

Takovou potupu si kouč Arsenalu už snad nezasloužil. Druhá konfrontace s Manchesterem City v rychlém sledu, opět porážka a znovu 0:3. A tentokrát dokonce doma v utkání o ligové body. „Úžasný výsledek. Je těžké vyhrát dva zápasy po sobě a navíc po třech dnech nad mužstvem, jako je Arsenal,“ zářil před televizními kamerami kouč Citizens Pep Guardiola po stém utkání, v němž mužstvo vedl. Znovu vítězně, takže ve zbývajících deseti kolech Premier League mu stačí vyhrát pět utkání a Manchester City může slavit titul.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Petr Čech inkasuje první gól v zápase proti Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Ono ale nejspíš ani nebude pět vítězných střetnutí zapotřebí, protože po tříbodovém importu z Emirates Stadium má Guardiolovo mužstvo na druhý Manchester United už šestnáctibodový náskok, o který jen těžko přijde.

„Vypadli jsme z FA Cupu, ale vyhráli Ligový pohár a teď musíme udělat poslední kroky v soutěži, v níž bojujeme o vítězství deset měsíců. Ta pro nás znamená nejvíc. Vždy jsme se na Premier League zaměřovali víc než na Ligu mistrů, FA Cup či Carabao Cup," připomínal španělský kouč.

„Jsme mentálně silní a plní touhy, nevnímáme únavu, ale čekají nás ještě těžké zápasy. Ale věřím že hned v neděli proti Chelsea půjdeme zase za vítězstvím," upozorňoval Guardiola, že následující program bude pro jeho tým náročný.

Náročný bude ovšem i pro Arsenal, jemuž se ještě víc vzdálila vidina, že by se přece jen mohl procpat mezi první čtyřku Premier League a po roční odmlce si tak znovu zajistit účast v Lize mistrů.

Z pěti posledních soutěžních zápasů čtyři prohrál. Ve dvou duelech s Citizens - nedělním ve finále Ligového poháru a čtvrtečním o ligové body - odešel poražen shodně 0:3. A to ještě mohl včera blahořečit Čechovi, který zlikvidoval dvě velké šance Agüera, nemluvě navíc o tom, že po změně stran se Citizens do útočení prakticky nepouštěli a jen kontrolovali tříbrankové vedení.

„Je to těžké, ale vysvětlitelné po tom, co se stalo v neděli," bránil trenér Gunners své svěřence. Porážka ve finále Ligového poháru je podle něho hluboce zasáhla. „Sebedůvěra je hodně nízká, což je hodně nebezpečné. Hráli jsme však dvakrát po sobě proti nejlepšímu mužstvu v zemi a kvalitu jsme prokázali," trval ale Wenger na tom, že jeho tým sice propadl výsledkově, herně však nikoli. „Soupeř prostě využil všech chyb, které jsme v obraně udělali."

Přitom i na něm byly v průběhu střetnutí patrné známky naprosté rezignace. Poté, co jeho tým během první půlhodiny třikrát inkasoval, se s hlavou svěšenou z lavičky prakticky nezvedl, korekce v sestavě neudělal, na průběh střetnutí nereagoval.

Však také komentátoři opakovaně připomínali, že jestliže čekali hráči Arsenalu na nějaký impuls, od trenéra se ho rozhodně nedočkali. Wenger se přitom vrátil k čtyřčlennému složení obrany, nasadil i Mchitarjana, ale stejně to nepomohlo.

„Procházíme obtížným obdobím. Nahoru šlapeme po schodech, dolů padáme výtahem," použil Wenger vzletnou metaforu vystihují současný stav Gunners. „Nebudu ho porovnávat s žádnou jinou situací, které jsem kdy čelil. Soustřeďuji se jen na další zápas. Stejně tak hráči musí po předchozích bouřlivých dnech dokázat, že jsou silní a zaslouží si hrát za Arsenal. Pouze tak získáme zpátky důvěru fanoušků," reagoval i na poloprázdné hlediště. Spousta fanoušků nedorazila vzhledem ke sněhové kalamitě a ti, kteří přišli, v průběhu druhé půle tribuny houfně opouštěli.

Pro Kanonýry to bude těžké. V neděli hrají v Brightonu, ve čtvrtek je čeká v Miláně první osmifinále Evropské ligy s AC, které vzhledem k současnému postavení v Serii A cítí šanci, že by cesta do Ligy mistrů mohla vést přes vítězství v Evropské lize.

Reklama

Související témata: