Hlavní obsah

Čech učinil pokání, Wenger poprvé přiznal, že boj o top čtyřku je pro Arsenal ztracený

Londýn/Praha

S fotbalisty Arsenalu už je to moc a moc vážné, když i Petr Čech činí pokání. Co jiného také mohl po nedělní ligové prohře 1:2 na stadiónu Brightonu udělat, když se podepsal pod oba inkasované góly, a poslal tak svůj tým do záhuby? Gunners padli ve čtvrtém soutěžním zápase v řadě, což se jim stalo poprvé od roku 2002, takže i trenér Arséne Wenger přiznává: „Je téměř nemožné, abychom se dostali do první čtyřky.“

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Petr Čech v brance Arsenalu na lopatkách a Glenn Murray z Brightonu oslavuje druhou trefu.

Článek
Fotogalerie

Pouhých sedm minut uběhlo a český gólman chyboval poprvé. Centr Grosse z rohového kopu pouze vyboxoval na malé vápno přímo na nohu Dunka, který skóroval poprvé. Devatenáct minut nato další zaváhání. Gross znovu centroval a hlavičkující Murray poslal balón pod tělem padajícího Čecha do brány podruhé.

„Jestliže chcete vyhrávat zápasy v nejlepší lize na světě, váš gólman nemůže dostat takové góly, jako jsem dnes dostal já. To jednoduše není možné," napsal na Twitteru Petr Čech, který dál čeká v Premier League na dvoustý zápas s čistým kontem.

Už jedenáct utkání!

Arsenal už dokázal po jeho chybách výsledek jen korigovat, takže prohrál 1:2 a jeho ztráta na čtvrtou příčku znamenající ještě účast v příštím ročníku Champions League narostla na 13 bodů.

„Jsme příliš daleko. Je to velmi obtížné, téměř nemožné," přiznal kouč Arséne Wenger vůbec poprvé, že myšlenka na umístění v top čtyřce je pro Gunners utopií.

Chybí už jen devět kol...

„Potřebovali bychom, aby zkolaboval nikoli jeden, ale hned dva týmy před námi," připomínal, že na čtvrtý Tottenham ztrácí jeho mužstvo třináct bodů, přičemž i pátá Chelsea má na Arsenal osm bodů k dobru. A to už do konce Premier League chybí jen devět kol.

„Je těžké zotavit se z toho, co se nám stalo minulý týden," narážel kouč Arsenalu na dvě prohry s Manchesterem City. Nejdřív na nedělní porážku 0:3 ve finále Ligového poháru, poté na čtvrteční výprask 0:3 v domácím duelu o ligové body. „Prožíváme těžké časy," přiznával s rezignací v hlase.

„V první půli jsme byli pasivní, hráči měli těžké nohy, scházela jim sebedůvěra. Ale v druhém poločasu jsme už na vývoj zápasu reagovali dobře," hájil své svěřence, i když ani po změně stran se do výrazného tlaku, natož pak šancí nedostali.

Arsenalu teď zbývá jediná možnost, jak ještě sezónu zachránit. Upnout se k Evropské lize a snažit se ji vyhrát. Problém ovšem spočívá v tom, že už v osmifinále narazí na AC Milán, a je tudíž otázkou, jak v prvním duelu ve čtvrtek na San Siru obstojí.

Reklama

Související témata: