Hlavní obsah

Čekání bylo frustrující, netají Čech. Doufá, že tělo ještě několik let vydrží

Poprvé v dresu Arsenalu chytil penaltu. A odměna byla víc než sladká. Teprve na dvanáctý pokus vychytal svou jubilejní, 200. nulu ve fotbalové Premier League. „Nejtěžší asi byla poslední nula, protože jsem na ni čekal nejdéle,“ libuje si brankář Petr Čech po vítězství 3:0 nad Watfordem.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Čech se staví k penaltě v utkání s Watfordem.

Článek
Fotogalerie

Jen šesté místo v tabulce se ztrátou 12 bodů na příčky zaručující start v Lize mistrů. A ke všemu jubilejní nula ne a ne přijít. Vždyť předposlední čisté konto udržel v polovině prosince. Dlouhé období na draka...

„Jsem rád, že je čekání u konce. Vypadalo to, že bych dvoustou nulu mohl udělat do konce minulého roku. Nemyslel jsem si, že nakonec budu muset čekat dvanáct zápasů, abych dvoustovku dokončil. Takže jsem rád, že mám čekání za sebou," popisuje Petr Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Nejenže se jubileum stále odkládalo. Kanonýři zabředli do krize, jejich gólman často chyboval.

„Připisuji si nulu skoro každý druhý zápas a najednou se jejich sbírání zaseklo. Navíc se nám venku nedařilo vyhrávat a pozice v tabulce není taková, jakou bychom si představovali. To frustraci umocňovalo," netají pětatřicetiletý bývalý český reprezentant.

Brankáři s největším počtem čistých kont v Premier League:
200 - Petr Čech*,
169 - David James,
152 - Mark Schwarzer,
142 - David Seaman,
138 - Nigel Martyn,
134 - José Manuel Reina* a Edwin van der Sar,
132 - Brad Friedel, Tim Howard*,
129 - Peter Schmeichel,
122 - Joe Hart*.
Poznámka: Aktivní hráči v soutěži jsou označeni hvězdičkou.

Penaltu si po letech vychutnal

Tentokrát se ovšem vytáhl. Za stavu 2:0 chytil Deeneymu penaltu. Přitom v Premier League zneškodnil Čech pokutový kop naposledy v lednu 2013 ještě za Chelsea. V soutěžním zápase pak uspěl ještě v říjnu 2014 v Lize mistrů, stále v dresu Blues.

„Když rozhodčí penaltu nařídil, tak jsem věřil, že ji chytnu. Hlavně jsem se snažil počkat do poslední chvíle a neskočit moc brzo. A načasování bylo velmi dobré, proto jsem penaltu chytil," pochvaluje si.

Odměnou tedy je vytoužená dvoustovka. Předchozím rekordem bylo 169 nul Davida Jamese. Čech teď vylepšuje své vlastní maximum a legendy jako David Seaman, Edwin van der Sar nebo Peter Schmeichel zůstávají daleko za ním...

„Neuvěřitelné číslo. Už jen odehrát 200 zápasů v nejlepší lize světa je úžasných a mně se podařilo mít 200 čistých kont. Že se k této hranici nikdo jiný ani nepřiblížil, se docení asi až později," poukazuje Čechíno.

Ať se číslo ještě posune...

Čas od času se objevují spekulace, že Arsenal už má vyhlédnuté jiné brankáře, kteří by měli současnou jedničku nahradit. Rekordman má však stále velké plány.

„Dokázal jsem překonat rekord v nejlepší lize světa a pořád ho vylepšuji, což je obrovské osobní vyznamenání a pocta. Věřím, že se číslo ještě posune a nuly přibudou. Doufám, že moje tělo ještě několik let vydrží. Žádné cíle si nedávám, jen držet standard mých výkonů," přeje si.

Arsenal čeká těžký závěr sezóny. Champions League si nejspíš může zajistit už jen v případě, že vyhraje Evropskou ligu.

„Doufám, že vítězství nad Watfordem navazující na vynikající čtvrteční výkon v Miláně (výhra 2:0) nás nakopne do zbytku sezóny. Doháníme velkou ztrátu. A vydařený týden by nám měl pomoci získat sebedůvěru," doufá Čech.

Reklama

Související témata: