Hlavní obsah

Zbystřete pozornost, Čech doma cepuje dalšího gólmana. Tentokrát Damiána

Londýn/Praha

Rekordy jsou pěkná věc, ale je třeba myslet také na budoucnost. Táta vychytal v neděli jubilejní, 200. zápas s čistým kontem v Premier League, takže je co slavit. Doma už ovšem Petru Čechovi roste nástupce, jehož jméno fotbaloví experti dost možná brzy zaregistrují. Brankář Arsenalu dohlíží na první krůčky svého syna Damiána. A podle slov pětatřicetiletého internacionála se malému šikulovi (ročník 2009) daří velmi dobře.

Petr Čech pomýšlí na trenérskou dráhuVideo: David Janeczek/Seznam.cz

 
Článek
Fotogalerie

Možná si vybavíte roztomilou scénu. Když se fotbalisté Chelsea loučili se sezónou 2012/13, po závěrečném zápase s Evertonem se vybatolily na trávník i jejich dětičky. Malý Damián Čech tehdy předvedl svůj první slavný zákrok, když čelil sólu prcka Lea Torrese. Balón sice chytil až za čárou, ale s charakteristickou grácií a odvahou svého otce.

https://www.seznamzpravy.cz/sekce/sport

Damiánovi je teď už osm let a vešlo ve známost, že ho táta doma trénuje.

„Fotbal ho baví. Hraje za místní tým, takže měl možnost si vyzkoušet, jaké to je, když člověk vyhraje, ale také prohraje. Zatím se mu daří velmi dobře. Uvidíme, jak v budoucnosti, k fotbalové kariéře má ještě daleko," hlásí z Londýna spokojený Petr Čech, který má také desetiletou dceru Adélu.

Studuje trenérskou licenci

Pokud otci zdraví vydrží, chtěl by v Premier League pokračovat ještě co nejdéle. Myslí však i na budoucnost a nevylučuje, že se po skončení kariéry vrhne na trenérství se vším všudy.

„Dělám si trenérskou licenci a věřím, že ji někdy využiji. Mám něco za sebou, věřím, že bych měl co nabídnout. Až skončím, třeba už nebudu chtít fotbal ani vidět. Ale mám zkušenost ze tří lig, asi se hodí je využít," přemítá.

O trenéřině přitom nechtěl pětatřicetiletý gólman dlouho ani slyšet.

„Teď už se po skončení kariéry přikláním k funkci blíž trávníku. Vždy jsem se bránil, ale postupně nacházím cestu k trénování. Začíná mě víc a víc bavit. Ale člověk míní, život mění," usmívá se.

Reklama

Související témata: