Hlavní obsah

Crystal Palace - Liverpool 1:2Lukaku je v Anglii stovkařem, k zastavení není ani další kanonýr Salah

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Liverpoolu otočili v anglické lize zápas na hřišti Crystalu Palace a zvítězili 2:1 poté, co v 84. minutě rozhodl svým 29. gólem v ročníku Mohamed Salah. Egyptský reprezentant suverénně vede tabulku střelců Premier League před zraněným útočníkem Tottenhamu Harrym Kanem (24). Belgický útočník Romelu Lukaku vstřelil jubilejní 100. gól v soutěži a přispěl k výhře Manchesteru United 2:0 nad Swansea. Ztráta Rudých ďáblů na vedoucího městského rivala čítá stále 16 bodů, protože Manchester City vyhrál 3:1 na hřišti Evertonu.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Liverpoolský Mohamed Salah dává rozhodující gól proti Crystal Palace.

Článek
Fotogalerie

Crystal Palace šel do vedení v 13. minutě. Brankář hostů Karius fauloval ve vápně Zahu a nařízenou penaltu bez problému proměnil Milivojevič. Po půlhodině hry se sice na druhé straně radoval Mané, avšak předčasně, neboť skóroval z ofsajdu. V závěru poločasu měl senegalský útočník další šanci, jeho hlavičku ale reflexivně vyrazil Hennessey.

Krátce po přestávce už se Mané po Milnerově přihrávce dočkal a vstřelil svůj pátý ligový gól do branky Crystalu Palace, což se mu proti žádnému jinému týmu nepovedlo.

Vrátit vedení domácím mohl dvakrát Benteke, ve velkých šancích ale selhal. Šest minut před koncem byl na druhé straně úspěšnější Salah, který zužitkoval Robertsonův pas a 29. gólem vyrovnal africký střelecký rekord Premier League, který stanovil v sezóně 2009/10 Didier Drogba v dresu Chelsea.

Liverpoolský trenér Jürgen Klopp odkoučoval 100. utkání v soutěži. Jeho svěřenci jsou na třetím místě tabulky o dva body za Manchesterem United, mají ale odehrán o zápas víc. Liverpool 679. venkovní výhrou v nejvyšší soutěži vyrovnal rekord Arsenalu.

Lukaku otevřel skóre proti Swansea už po pěti minutách. Po Sánchezově přihrávce zavěsil do šibenice a ve věku 24 let a 322 dní se stal nejmladším zahraničním hráčem, který v Premier League dosáhl 100 branek. Vzápětí mohl přidat i druhý zásah, gólman Fabiaňski však jeho křížnou střelu zlikvidoval.

Na 2:0 zvýšil ve 20. minutě po Lingardově pasu za obranu Sánchez, trenér Manchesteru José Mourinho ani v desátém vzájemném duelu se Swansea neprohrál. Velšský celek bude mít starosti se záchranou a nedaří se mu zejména venku: z posledních 14 utkání vyhrál jediné.

Manchester City zvládl první dějství na hřišti Evertonu a zajistil si pohodlný tříbrankový náskok po gólech Saného, Gabriela Jesuse a Sterlinga. Po změně stran snížil Bolasie, Everton však doma po třech zápasech podlehl.

Trenér City Pep Guardiola nasbíral za 69 zápasů v anglické lize padesát vítězství. Rychleji se to povedlo pouze Mourinhovi (63 utkání). Citizens se v sezóně povedlo porazit všechny týmy Premier League, což se předtím podařilo pouze Chelsea (2005/06) a Manchesteru United (2010/11).

O udržení hrají též West Ham a Southampton, jejichž vzájemný zápas skončil 3:0 pro domácí Kladiváře. Důležitý krok k záchraně udělal Newcastle, který porazil 1:0 taktéž sestupem ohrožený Huddersfield. West Bromwich zůstal beznadějně poslední po prohře 1:2 s Burnley.

Anglická fotbalová liga - 32. kolo:
Crystal Palace - Liverpool 1:2 (13. Milivojevič z pen. - 49. Mané, 84. Salah),
Brighton - Leicester 0:2 (83. Iborra, 90.+6 Vardy),
Manchester United - Swansea 2:0 (5. Lukaku, 20. Sánchez),
Newcastle - Huddersfield 1:0 (80. Pérez),
Watford - Bournemouth 2:2 (13. Kiko, 49. Pereyra - 43. J. King z pen., 90.+2 Defoe),
West Bromwich - Burnley 1:2 (83. Rondón - 22. Barnes, 73. Wood),
West Ham United - Southampton 3:0 (17. a 45.+4 Arnautovic, 13. Mário),
Everton - Manchester City 1:3 (63. Bolasie - 4. Sané, 12. Gabriel Jesus, 37. Sterling).

Reklama

Související témata: