Hlavní obsah

Arsenal - Southampton 3:2Čech odchytal 100. ligový zápas za Kanonýry a oslavil jej výhrou

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu porazili v 33. kole anglické ligy Southampton 3:2 a stali se prvním týmem v soutěži, který vyhrál 150 utkání na dvou různých stadiónech. Nejprve se jim to povedlo v Highbury a nyní na Emirates. Brankář Petr Čech odchytal jubilejní 100. zápas v dresu Kanonýrů v Premier League.

Foto: David Klein, Reuters

Shane Long (7) ze Southamptonu překonává gólmana Arsenalu Petra Čecha.

Článek
Fotogalerie

Southampton se dostal do vedení v 17. minutě, když se po zaváhání stopera Mustafiho prosadil Long, jenž se venku trefil poprvé od loňského února a nedovolil tak Čechovi otevřít třetí stovku čistých kont v Premier League. Ještě do poločasu ale Gunners otočili stav. U obou branek byl další jubilant Welbeck, který odehrál 200. ligové utkání v kariéře.

Nejprve patičkou posunul míč na Aubameyanga, který se v prvních sedmi zápasech v anglické nejvyšší soutěži podílel na stejném počtu branek: šest dal a na jednu přihrál. Žádný jiný hráč Arsenalu takhle raketový start neprožil. Obrat dokonal tečovanou střelou Welbeck a oslavil první ligový zásah od září.

Hosté se ale nevzdali. Nejprve už se radoval Long, jehož zásah ale nebyl uznán kvůli ofsajdu. V 73. minutě však Čecha překonal Austin, jenž se proti Arsenalu prosadil v každém ze čtyř vzájemných utkání, do kterých nastoupil.

Rozhodující zásah si o několik minut později připsal Welbeck, jenž hlavou po Iwobiho centru usměrnil míč za McCarthyho záda. Arsenal doma se Southamptonem v lize neprohrál od listopadu 1987. Svatí čekají na výhru v Premier League už šest utkání a jsou na sestupové osmnácté pozici se ztrátou tří bodů na Crystal Palace.

Svěřenci trenéra Arséna Wengera jsou na šesté příčce s tříbodovou ztrátou na Chelsea, jež pouze remizovala v derby s West Hamem 1:1. Na příčky zajišťující Ligu mistrů ztrácí už deset bodů.

Přitom byla Chelsea aktivnějším týmem, což zužitkovala v 36. minutě. Morata vybojoval míč po rohovém kopu a gólmana Harta překonal Azpilicueta. Po spolupráci zmíněných dvou Španělů dala Chelsea v této sezóně už sedm gólů. Kromě toho rozvlnili domácí síť Kladivářů ještě dvakrát, oba zásahy ale nebyly uznány kvůli ofsajdu.

V 73. minutě Blues o vedení přišli, když se po Arnautovičově přihrávce trefil střídající Hernández. Do sítě Chelsea skóroval už podeváté v kariéře, což se mu proti žádnému jinému soupeři nepovedlo. Na stadiónu Stamford Bridge se mexický reprezentant v lize představil čtyřikrát jako náhradník a pokaždé dal gól.

Chelsea tak sice prodloužila domácí neporazitelnost s West Hamem na 12 ligových duelů, příliš radosti to však trenéru Antoniovi Contemu a jeho družině nepřineslo. Z posledních pěti zápasů totiž úřadující mistr vydoloval jen čtyři body.

Anglická fotbalová liga - 33. kolo:
Arsenal - Southampton 3:2 (38. a 81. Welbeck, 29. Aubameyang - 17. Long, 73. Austin),
Chelsea - West Ham United 1:1  (36. Azpilicueta - 73. Hernández).

Reklama

Související témata: