Hlavní obsah

Výhrou nad Neapolí jsme snad dali Janovu trochu radosti, věří legionář Sampdorie Jankto

Praha

Italský sever vyměnil v létě za přístavní Janov na břehu Středozemního moře a svůj krok si nemůže vynachválit. „Perfektní lidé, dobří hráči, výborný trenér... Cítím se náramně dobře,“ přiznával Jakub Jankto, když dorazil na sraz české fotbalové reprezentace chystající se na úvodní duel nově zrozené Ligy národů, k němuž nastoupí Jarolímův výběr ve čtvrtek v Uherském Hradišti proti prvnímu soupeři ve skupině Ukrajině.

Jak si Jakub Jankto zvyká v novém působišti? Sampdorii Janov? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Nabídek na přestup jste dostal hned několik, spekulovalo se dokonce o zájmu londýnského Arsenalu, nakonec jste se ale rozhodl zůstat v Itálii a pouze vyměnit barvy Udine za nejkrásnější dres na světě, který teď oblékáte v Sampdorii Janov...

Však mi také prezident klubu hned po podpisu smlouvy připomínal, abych si vážil toho, že nejhezčí dres světa oblékám. Ten janovský byl před třemi lety skutečně vybrán jako nejkrásnější na světě.

Ale jen kvůli dresu jste určitě do Janova neodcházel...

Nabídek jsem měl několik, ale nakonec jsem usoudil, že ještě nenastal čas, abych odcházel do jiné země a zkusil jinou ligu. Je mi teprve dvaadvacet, takže není kam spěchat. V Itálii jsem si navíc hodně zvykl, a protože angažmá v Sampdorii je pro mě dobré ve všech směrech, domluvili jsme se snadno a rychle.

Zdá se, že jste i s trenérem Giampaolem našel rychle společnou řeč, když jste hned v prvním ligovém zápase měl místo v základní sestavě.

Přišel jsem do jiného prostředí a pod jiného kouče než v Udine. Tam se hrálo na brejky, a tak trochu i na náhodu, zatímco v Sampdorii vyznává trenér Giampalo odlišnou filosofii. Chce, abychom drželi balón, hráli po zemi, kombinovali a dodržovali taktiku, kterou určí.

V prvním zápase, který jste se Sampdorií hráli ve vašem předchozím působišti v Udine, to ovšem na domácí moc neplatilo.

Utkání nám skutečně nevyšlo, takže jsme prohráli 0:1, a ani mně se zápas příliš nepovedl. I negativní reakce fanoušků, kteří na mě pískali při každém kontaktu s míčem, se na mě podepsaly, i když jsem se snažil na hru koncentrovat, jak to jen šlo.

Teď jste si ale všechno vynahradili, protože jste doma porazili favorizovanou Neapol vysoko 3:0, takže Janov byl vzhůru nohama.

Byl to skutečně náš velký zápas, v němž jsme dominovali, předvedli hodně dobrých věcí a výhru si zasloužili. Jenže já ho sledoval jen z lavičky.

Trenérova reakce na prohru v Udine?

Mrzelo mě to, to se ví. Zvláště, když mě trenér poslal dvacet minut před koncem rozcvičit a já už byl nachystaný u postranní čáry, abych střídal. Jenže kouč si nakonec střídání rozmyslel, a proto jsem si nezahrál ani minutu.

Konkurence v kádru Sampdorie je nejspíš větší, než jste zažil v Udine.

Mnohem větší, protože v Udine bylo sice v kádru hodně hráčů, ale v sestavě se nás pořád točilo jedenáct. V Sampdorii má trenér k dispozici dvacet fotbalistů, z nichž může nastoupit kdokoli.

Takže bude nejspíš těžké protlačit se zpátky do sestavy?

Když budu trénovat a pokračovat jako dosud, šanci bych dostat měl. Jak už jsem měl možnost poznat, kolem šestičlenné základní osy týmu bude trenér dávat příležitost dalším hráčům a bude záležet na nich, nakolik ho přesvědčí. Po reprezentační přestávce nás čeká během dvanácti dnů pět utkání, a proto věřím, že i má chvíle opět přijde.

Zmínil jste se o nedělním ligovém duelu s Neapolí, který byl prvním zápasem, jenž jste po tragédii odehrávající se po zřícení Morandiho mostu ve městě hrál.

Šlo o velkou tragédii, která zasáhla nejen Janov, ale i celou Itálii. Vždyť most byl plný aut, takže v jeho troskách našly smrt přes čtyři desítky lidí. Vůbec si nedokážu představit, jakou hrůzu prožívali, ještě teď je mi všelijak, když si uvědomím, že den předtím jsem po mostě jel. I proto potřebují obyvatelé Janova v těchto dnech alespoň trochu radosti, kterou jsme jim snad vítězstvím nad Neapolí dali.

Teď bude na vás a celé české reprezentaci, aby dala trochu radosti i tuzemským fanouškům v úvodním střetnutí Ligy národů ve čtvrtek s Ukrajinou.

Pro nás všechny jde o novou soutěž, takže nevíme, co od ní očekávat. Ale protože v ní jde i o možnost kvalifikovat se na příští závěrečný turnaj mistrovství Evropy, uděláme vše proto, abychom s Ukrajinou uspěli.

Ale asi sám přiznáte, že cesta k důležitým bodům snadná nebude.

Zvláště, když nám pro zranění budou scházet Darida, Dočkal, Suchý, Barák, což jsou citelné ztráty.

A také velká komplikace...

Ukrajina má zkušené a velice kvalitní mužstvo poskládané z hráčů kyjevského Dynama, Doněcku i třeba legionářů působících v cizině v čele se Zinčenkem z Manchesteru City, ale věřím, že se jí doma vyrovnat můžeme. Pokud se vyvarujeme chyb, jichž jsme se dopouštěli v předchozí kvalifikaci o účast na mistrovství světa, a podáme nadstandardní výkon, budeme mít šanci zápas vyhrát.

Reklama

Související témata: