Hlavní obsah

Fackovací panák? Bylo hrozné dostat pět gólů. Chyby ale hledám nejdřív u sebe, říká Koubek

Zdeněk Pavlis (Rostov na Donu)Sport.cz
Aktualizováno

Zdrcený byl ze všech českých hráčů nejvíc. Nebylo ale divu, když se při drsné obžalobě, kterou si Jarolímova reprezentace v přípravném duelu v Rostově na Donu vyslechla od ruských fotbalistů, snažil marně napravovat někdy až neskutečné chyby spoluhráčů. „Hrozné dostat pět gólů,“ povzdechl si rozčarovaný brankář Tomáš Koubek. Právě on přitom jako jediný snesl v pondělní přípravě alespoň trochu přísnější měřítko.

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Brankář Tomáš Koubek byl po lekci v Rusku zdrcen ze všech hráčů nejvíc.

Článek

Nepřipadáte si jako fackovací panák? V červnu čtyři góly v přípravě od Australanů, v Rostovu dokonce pět od Rusů...

Nejdřív ze všeho se snažím hledat chybu sám u sebe, takže ji budu hledat zase. A to přesto, že myslím, že inkasované góly se daly chytit těžko. Ale zkusím to....

V tom s vámi musí být každý objektivní divák zajedno. Těžko jste mohl udělat víc. Takže když chyby nenajdete u sebe, kde jinde je budete hledat?

Nechci nikoho jmenovat, nechci proti nikomu nic říkat.

Nejmenujte, ale mluvte a vysvětlujte.

Rozhodly tři individuální chyby v první půli, které daly ráz celému zápasu. Jasně, jedna může přijít a dá se odčinit, ale když se stanou tři a proti soupeři, jenž má postavenou hru na dobré obraně a rychlých protiútocích? Pak už je to složité.

Cítíte, že výkon byl jedna velká marnost?

Trochu jsme se ještě nadechli a snížili na 1:3, jenže už za čtyři minuty jsme si nepohlídali situaci při rohovém kopu a dostali další branku.

Však tak působíte hodně zdrceně...

Moc dobře mi není, je to skutečně ubíjející. Ale budu se snažit pracovat dál, abych dostal další šanci. Teď mi nezbývá než rychle zapomenout. Musím zapomenout, protože už v pátek mě čeká ve Francii další zápas.

Takže i vy si myslíme, že pětibranková lekce od Rusů je realitou vypovídající o stavu českého fotbalu?

A co bych si měl myslet jiného? Zápasy s Ukrajinou a Ruskem nám nastavily zrcadlo.

Ukázalo zmíněné zrcadlo zdrcující pravdu?

Proti Rusům nastoupila více méně sestava složená z hráčů české ligy, takže se mohli sami přesvědčit, v jaké rychlosti se současný fotbal hraje.

A také jací hráči zápasy rozhodují...

My prostě nemáme fotbalisty typu Jarmolenka nebo Konopljanky, kteří jsou schopni sami rozhodnout utkání. Máme tým, který musí pracovat jako celek, což se nám nedaří. Děláme chyby, což se odráží ve výsledcích.

Navíc to v Rostovu nevypadalo, že by se všem chtělo pracovat. Vnímal jste to?

Nemyslím, že by problém spočíval v motivaci. A ani ve sprintech, osobních soubojích či nábězích. Statistická čísla z duelu s Ukrajinou třeba mluvila o tom, že jsme na tom byli stejně jako soupeř. Jenže ten byl jinde v kvalitě, rychlosti, technice... Ale to není naše potíž těchto dnů a zápasů, ale problém dlouhodobý, který se hned tak nezmění.

To je asi dost ubíjející zjištění?

Nejsem ten pravý, kdo by měl situaci hodnotit a problémy pojmenovával, musím si v první řadě všímat svého, abych byl v příštím zápase lepší.

Pro fanoušky to byl v utkání s Ruskem hodně smutný pohled.

Pochopitelně, protože všichni vidí éru Nedvěda, Poborského, vzpomínají na šampionát v Anglii, na mistrovství světa na EURO v Polsku, ale ta doba je dávno pryč.

Takže nezbývá než se smířit s tím, že už český fotbal klesl na úroveň trpaslíků?

Ale to ne, všechny nás štve, že dostaneme čtyřku od Australanů a pět gólů od Rusů, což teď samo sebou budou všichni řešit. Rádi bychom hráli se všemi soupeři vyrovnaně a vyhrávali, ale realita je prostě jiná.

Reklama

Související témata: