Hlavní obsah

Jarolím v letadle skončil! Berbr a spol. potvrdili noční odvolání a hledají nástupce

Praha
Aktualizováno

Ruská mise byla poslední kapkou. Trenér Karel Jarolím neustál bídné výkony české fotbalové reprezentace a u národního týmu končí. Vedení FAČR v úterý před polednem oficiálně potvrdilo, že se na základě neuspokojivých výsledků i herního projevu v posledních dvou zápasech s Ukrajinou a Ruskem rozhodlo, po vzájemné dohodě s Jarolímem, ukončit spolupráci s trenérem reprezentačního týmu. Asociace zároveň začala hledat náhradu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér Karel Jarolím

Článek

Dostal za úkol postoupit ze skupiny Ligy národů, začal ji ovšem domácí porážkou 1:2 s Ukrajinou. A pondělní debakl 1:5 s Ruskem v přípravném duelu už neustál.

Odchod Karel Jarolím naznačil již bezprostředně po zápase. "Zasloužil bych si veřejnou popravu. Mužstvo asi bude potřebovat nový impulz. Jasno bude brzy," uvědomoval si kouč, který vedl národní tým od srpna 2016.

Rezignaci sice odmítl, údajně však jen proto, aby si nejprve promluvil se svými asistenty Kočím a Koubkem.

Návrat do Prahy se pak změnil v proces odchodu. Na letišti i během cesty Jarolím jednal s předsedou asociace Martinem Malíkem a místopředsedou Romanem Berbrem, který má na Strahově největší vliv. Došlo k dohodě, že trenér končí. Výprava se vrátila až nad ránem.

Tým potřebuje nový impulz

„Situace je už opravdu neudržitelná a musela se okamžitě řešit. Jsem rád, že jsme se s Karlem Jarolímem konstruktivně domluvili, není na co čekat, tým potřebuje nový impulz," říká předseda Malík.

„Jsem vděčný za šanci vést národní tým. Odehráli jsme zápasy, které snesly přísnější měřítko, v dlouhodobějším horizontu jsme však především výsledková očekávání nenaplnili. Po posledním zápase s Ruskem jsem dospěl k názoru, že tým bude potřebovat nový impulz. Během noci jsme se s vedením FAČR dohodli na ukončení mého angažmá. Svému nástupci, ať už jím bude kdokoliv, přeji hodně štěstí," komentuje situaci Jarolím.

Tvrdík: Najít viníka v Jarolímovi je snadné

Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva pražské Slavie, tedy bývalého Jarolímova klubu, však reprezentačního kouče hájí. "Není nic jednoduššího, než najít viníka v Karlu Jarolímovi. Samotná výměna trenéra národního mužstva však nic neřeší. Český fotbal klesá dlouhodobě ve všech parametrech. Můžeme za to všichni, kteří se v něm angažujeme," napsal na svém twitterovém účtu.

Podle něho není univerzální řešení současné situace. "Bez otevřené diskuse se dál nedostaneme," vyzývá Tvrdík.

Končí celý realizační tým

Asociace vyhodnotila, že herní projev týmu, jehož výsledkem byly porážky 1:2 s Ukrajinou a 1:5 s Ruskem, jasně ukázal, že aktuální situace u reprezentačního týmu potřebuje systémovou změnu. Bude se tak týkat i realizačního týmu reprezentace, u jehož členů dojde k ukončení smluv. O nástupci trenéra Jarolíma se bude jednat v následujících dnech.

„Řekli jsme si svoji představu o řešení situace u národního týmu, bylo by ale opravdu nešťastné zde začít říkat veřejně jakákoliv jména, dokud s nimi nedojde ke konkrétním jednáním. A ta nás teprve čekají. Vedení asociace se vrátilo z Ruska v ranních hodinách a od té doby začíná dělat maximum, aby o budoucí podobě trenéra i jeho realizačního týmu, bylo jasno co možná nejdříve," dodává Malík.

Cizince prý na lasu nemají

A kdo by tedy mohl přijít místo Jarolíma? Varianta zahraničního experta prý není na stole. Berbrův tým má tři reálné kandidáty, z nichž bude vybírat. Jaroslava Šilhavého, který je po odvolání ze Slavie volný. A pak dva muže, kteří již ve službách asociace jsou - Vítězslava Lavičku (U21) a Karla Krejčího (U20).

Český tým inkasoval v Rostově na Donu vůbec poprvé pět branek. Porážka 1:5 od Ruska se rozdílem ve skóre vyrovná červnovému debaklu 0:4 od Austrálie při soustředění v Rakousku. Jarolím má od srpna 2016 na kontě deset výher, čtyři remízy a osm porážek při skóre 35:28.

Střelecký účet ovšem vylepšuje jedenáct gólů v síti San Marina, bez nich by byla bilance záporná. Skutečností je, že český tým porážel většinou jen sotva průměrné týmy. Za úspěch lze považovat snad jen výhry nad Islandem na turnaji v Dauhá a nad Norskem v kvalifikaci pro mistrovství světa...

Kdo by měl Karla Jarolíma nahradit ve funkci hlavního trenéra fotbalové reprezentace?
Jaroslav Šilhavý (momentálně bez angažmá)
54,5 %
Vítězslav Lavička (kouč reprezentace do 21 let)
8,4 %
Karel Krejčí (kouč reprezentace do 20 let)
1,9 %
Zahraniční trenér
6,5 %
Někdo jiný
28,7 %
Celkem hlasovalo 25466 čtenářů.

Reklama