Hlavní obsah

Kypřané jsou optimističtí, Češi nechtějí kaňku na konec

Tomáš Fliegl (Nikósie)Sport.cz

Jedenáct kroků mají čeští fotbalisté za sebou, ten poslední do tuctu buď potvrdí vzestup v posledním půlroce nebo pokazí celkový dojem. Národní tým se ve středu představí na Kypru v derniéře kvalifikace mistrovství Evropy 2008 a přestože je o postupujících rozhodnuto, v sázce je stále mnoho. Na prvním místě renomé ve fotbalové Evropě po prvenství ve skupině, dále spokojenost fanoušků a v neposlední řadě i nasazení při losování skupin blížícího se šampionátu.

Článek

Kypr je ale doma nepříjemným soupeřem. O tom se už přesvědčili Němci, kteří zde remizovali 1:1, ale například i Irsko, které Kypřané smetli 5:2. Jediní Slováci dokázali zatím na ostrově zvítězit. „Porazíme vás,“ řekl Sport.cz odhodlaně taxikář Costas. „Doma jsme silní a chceme se rozloučit vítězstvím,“ dodává sympatický mladík. Jeho nadšení trošku opadne když zjistí, že bude k zápasu připravený i obr Jan Koller. „Ten je dobrý, moc dobrý,“ kývá hlavou...

Trenér Karel Brückner nevzal na poslední utkání kvalifikace nejsilnější výběr, vedle zraněných Čecha, Jankulovského a Ujfalušiho poslal do Londýna po žádosti Arsenalu i kapitána Tomáše Rosického. Přes důležitost duelu chce během dvojzápasu do hry poslat všechny nominované, nastoupit by tak mohli i mladíci Fenin, Pudil a Kladrubský. V brance před dalším mladíčkem Daňkem nejspíše dostane příležitost dvaatřicetiletý debutant v reprezentaciDaniel Zítka. „To by mohla být naše výhoda, že nebudete hrát v nejsilnějším složení,“ věří v úspěch prodavač Janis.

Přestože by se mohlo zdát, že s jistotou postupu na šampionát není o co hrát, realita je jiná. Výsledek středečního duelu může řádně ovlivnit naděje národního celku na mistrovství Evropy. Pokud Češi vyhrají, zůstanou ve druhém koši a z prvního jim do základní skupiny můžou být nalosovaní Rakušané či Švýcaři. I Řecko, které je jako obhájce titulu v prvním koši, nepatří k favoritům. UEFA samozřejmě může systém nasazení před losováním (2. prosince) změnit, přesto je šance na lepší výchozí pozici lákavá...

Od prohry s Německem v březnu na Letné svěřenci Karla Brücknera ztratili jen bod ve Walesu a po třech výhrách v řadě by byla škoda nezakončit cyklus tříbodovým ziskem. Který navíc reprezentaci zajistí prvenství v kvalifikační skupině D před třetím celkem loňského šampionátu Německem. A to už je samo o sobě značná motivace. Uvidí se ve středu, zda se po tuctu utkání budou čeští fotbalisté vyjímat na první příčce. Vše mají ve svých rukou.

Reklama

Související témata: