Hlavní obsah

VIDEO: Španělům musíme hru otrávit jako Inter Barceloně, nabádá Petr Čech

V pátek večer bude Petr Čech čelit v brance nájezdům nejlepšího týmu světa. Přestože je většina národa hodně skeptická, on sám doufá, že Bílkovi svěřenci nejsou v Granadě zcela bez šancí. „Musíme se pokusit jim hru co nejvíc otrávit, pak můžeme na nějaký zisk pomýšlet,“ říká Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech se po tréninku reprezentace podepisuje fanouškům.

Článek
Fotogalerie

Český tým poslední dobou tápe. Je vůbec ve vašich silách hrát se Španělskem vyrovnanou partii?

Všechno je možný. Když se nám povede všechno do puntíku, můžeme nějaký bod odvézt. Ale těžko tam můžeme jet s tím, že vyhrajeme. Pro nás bude daleko důležitější porazit v úterý Lichtenštejnsko. Tam jsou body, které musíme stoprocentně získat. Kdybychom to nezvládli, může nás to stát postup. Jakýkoliv zisk se Španělskem je bonus.

Co se dá proti Španělsku hrát?

Bude to hodně o disciplíně. Chce to vydržet bránit co nejvíc natěsno, nenechat jim prostor. Když dáte Xavimu nebo Iniestovi vteřinu navíc, oni něco vymyslí. Prostě jim musíme zkusit otrávit hru. Třeba, jako to vloni ukázal Inter Milán v Lize mistrů proti Barceloně, která tvoří základ španělské reprezentace.

Petr Čech se směje při tréninku české reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

Česká obrana byla v generálce v Chorvatsku katastrofální. Není to důvod k obavám?

Spravit se to dá. V Chorvatsku jsme udělali zbytečné chyby, dostali jsme čtyři góly. Věřím, že si s tím teď poradíme líp, protože tam bylo i dost pozitivních věcí.

Čeká, že si zachytáte jako už dlouho ne. Souhlasíte s tím?

Dá se s tím počítat. Oni hrají doma, nic jiného než vítězství se od nich nečeká. Počítám s tím, že budeme pod tlakem, ale záleží na nás, jak chytře se s tím vyrovnáme.

V čem je Španělsko nejsilnější?

Je to první tým žebříčku, mistři světa, Evropy... Sice prohráli třeba přáteláky s Argentinou nebo Portugalskem, ale pořád je to nejlepší tým světa. Těží z toho, že mají v základu hráče, kteří spolu týden co týden nastupují v Barceloně. Nemají slabinu: od brankáře po útočníky.

Petr Čech při zákroku na tréninku české reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

Na hřišti se zřejmě potkáte s klubovým spoluhráčem Torresem, který přišel z Liverpoolu za rekordních 50 miliónů liber, ale zatím se za Chelsea ani jednou netrefil. Jak snáší ten tlak?

Myslím, že je na to zvyklý. Když někdo přijde za takové peníze, je pod tlakem automaticky. Ale v obdobné pozici už byl, když přišel z Atlétika Madrid do Liverpoolu.

Je na něm znát, že se střelecky trápí?

Zůstává pozitivní, trénuje na sto procent. Jeho výkony jsou daleko lepší, než ukazuje střelecká bilance. Má smůlu. Připraví dost šancí, ale chybí mu, aby jednu proměnil. Jinak je to na hřišti hrozně platný hráč: otevírá prostor, má výborný pohyb. Mužstvu pomáhá.

Petr Čech v akci při srazu české fotbalové reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

S Chelsea jste se vrátili do bojů o nejvyšší příčky, zvedla vám výhra nad Manchesterem City náladu?

Určitě se nám všem odjíždělo na reprezentační srazy lépe. Po těžkém období, kdy jsme kolikrát hráli líp, ale nebyly výsledky, jsme se chytli. Vracíme se na pozice, kam patříme.

Je ve vašich silách ještě dostihnout vedoucí Manchester United?

Pokud budeme všechno vyhrávat a oni poztrácí nějaké body... Včera jsme hráli o šest bodů a zvládli jsme to. Navíc máme ještě zápas k dobru, a pokud ho vyhrajeme, mohlo by to být zajímavé. Manchester United hraje ještě FA Cup, Ligu mistrů. Další kola pro ně nebudou jednoduchá. Ale pořád platí, že to mají ve svých rukách a jsou největší favorit.

Reklama