Hlavní obsah

VIDEOPŘENOS: Trenér Bílek vyřkne nominaci na rozhodující zápasy kvalifikace

PRAHA

Před rozhodujícími říjnovými zápasy kvalifikace o postup na EURO 2012 se Španělskem a v Litvě se trenérovi české fotbalové reprezentace Michalu Bílkovi ulevilo. Zraněný gólman Petr Čech se už do brány Chelsea vrátil a zase chytá, dirigent národního týmu Tomáš Rosický zdravotní trable rovněž překonal a v dresu Arsenalu nastoupil. Oba klíčoví hráči pochopitelně nebudou chybět v nominaci, kterou trenér vyřkne na dnešní tiskové konferenci. V přímém videopřenosu ji můžete sledovat od 11 hodin na Sport.cz.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Trenér Michal Bílek vyřkně dnes nominaci na rozhodující zápasy kvalifikace.

Článek

Brány do baráže o EURO 2012 jsou pro českou fotbalovou reprezentaci otevřeny po remíze ve Skotsku dokořán. Aby je však Bílkův tým rozrazil, měl by v posledních dvou kvalifikačních střetnutích získat potřebný bod jistoty. Buď v pražském střetnutí 7. října se Španělskem, nebo o čtyři dny později na půdě Litvy.

Dobrá zpráva: Čech i Rosický jsou fit

Na rozdíl od předchozích kvalifikačních zápasů by se tentokrát měla obejít nominace české reprezentace bez komplikací. Gólman Petr Čech se do brány Chelsea vrátil a i když se uprostřed minulého týdne v utkání Carling Cupu proti Fulhamu znovu zranil, nešlo naštěstí o nic vážného. V sobotu v Premier League proti Swensea už zase v bráně stál a pomohl svému týmu k vítězství.

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický by měl být rovněž v pořádku. V sobotním střetnutí proti Boltonu ho trenér Wenger poslal na trávník na posledních osm minut, takže Rosický mohl společně s „kanonýry“ slavit druhou výhru v této sezóně.

Nominace tentokrát bez komplikací

Dobré zprávy přicházejí i od Bosporu, kde už konečně běží turecká liga naplno. Tomáš Sivok pomohl v posledním zápase svého Besiktese k výhře na hřišti Bursasporu dokonce gólem, Jan Rajnoch nastupuje v obraně Anakargücü, Milan Baroš pak v útoku Galatasaray. K posledním zápasům sice vybíhal z lavičky náhradníků, pro Bílka je však podstatné, že je zdráv a hraje. A navíc si o trenérovu pozornost říká Ondřej Čelůstka, jenž se v Trabzonsporu rychle etabloval a patří k oporám mužstva.

A protože na domácí scéně to dál střílí jabloneckému Davidu Lafatovi a i plzeňští hráči si drží stabilní formu, má Miíchal Bílek roli ulehčenou a k závěru kvalifikace může on i český fotbal vzhlížet s nadějí. Zvláště, když příprava s Ukrajinou vyšla perfektně a dodala mužstvu tolik potřebné sebevědomí.

Čtyři body jistoty. Ale třeba jen bod

„Již ve Skotsku jsme podali zodpovědný výkon a proti Ukrajině jsme v tom pokračovali. Mám z utkání velmi dobrý pocit. Pro vnitřní pohodu je velmi cenné, že jsme zápas zvládli a navíc nastříleli čtyři góly,“ libuje si Bílek.

O baráž hrají už jen Češi a Skoti. Bílkův tým má k dobru dva body a také lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Skotsko hraje dvakrát venku – v Lichtenštejnsku a ve Španělsku. Čechům tak stačí k jistotě čtyři body. A pokud Skotové podle předpokladů prohrají ve Španělsku, tak nároďáku postačí i bodík.

S tím kalkulovat nelze. Pořád máme situaci ve svých rukou a chceme ji mít i před posledním zápasem. To znamená neprohrát se Španěly a nespoléhat se pak na ně před cestou do Litvy,“ říká Bílek odvážně.

Reklama

Související témata: