Hlavní obsah

Pešice chce vyhrát i do třetice, proti Kanadě v Olomouci počítá i s Čechem a Rosickým

Praha
Aktualizováno

O baráži kvalifikace mistrovství světa 2014 si mohou nechat jen zdát. Čeští fotbalisté se tak s letošním rokem rozloučí závěrečným zápasem v pátek 15. listopadu v Olomouci proti Kanadě. Přátelský duel začne na Andrově stadiónu v 17:00. Národní tým do třetice povede překlenovací trenér Josef Pešice. Na Maltě i v Bulharsku uspěl. Vyhrát chce i do třetice, proto povolal téměř nejsilnější možný tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Josef Pešice (vlevo) a Tomáš Galásek během tréninku české reprezentace před dvojutkáním kvalifikace MS 2014 s Maltou a Bulharskem.

Článek

Ani Korea, ani Severní Irsko, o nichž se na Strahově také uvažovalo. Poslední utkání letošního roku sehraje fotbalová reprezentace v Olomouci proti Kanadě. Půjde o historicky druhý vzájemný zápas. Zatím jediné utkání sehrály tyto dvě země před deseti lety. V listopadu 2003 vyhrála česká reprezentace nad Kanadou 5:1. V Teplicích tehdy dali české góly Jankulovski, Heinz, Poborský, Sionko a Skácel, za Kanadu korigoval za stavu 5:0 minutu před koncem Radzinski.

Také tentokrát by měla být země javorového listu příjemným soupeřem. A kouč by si jen posílil pozici českého rekordmana, neboť by si udržel stoprocentní bilanci. „Nevím, jak by třetí výhra ve třetím zápase byla důležitá pro vás. Pro mě tedy rozhodně je! Ano, chci vyhrát, a přitom dát šanci i mladším klukům," říká Josef Pešice na rovinu. „Nominaci jsem dělal se záměrem, abychom vyhráli a šanci dostali i další hráči. Proto počítám i s Rosickým, který by podle mě měl být vůdcem i v dalším cyklu, aby mladším usnadnil vstup na scénu."

Nováčkem zůstal jen Čelůstka

Jediným z nominovaných, kdo ještě nesehrál mezistátní zápas, je obránce Čelůstka. O dalších nováčcích Pešice neuvažoval. „Je to poslední zápas v roce, spíš jsem chtěl dát šanci těm, kteří už v nároďáku byli a nemají tolik odehráno. Kromě Čelůstky jde třeba o Krejčího, Vydru, Kadlece či Mazucha," vysvětlil kouč.

Londýnský Arsenal tentokrát nepožádal o uvolnění Rosického. Kapitán reprezentace je fit a hraje. „S Tomášem jsem mluvil. Pokud se mu nic nepřihodí ve dvou zápasech, které Kanonýři tento týden hrají, tak přislíbil účast. Přijet chtějí i Čech a Sivok. Šetříme tedy jen Plašila, který má zdravotní problémy," poukázal Pešice.

Plzeňáci mají volno, Čelůstka bude v základu

Do nominace se mu tentokrát nevešel zkušený obránce Michal Kadlec. „Poslední zápasy hrál velmi dobře, teď chci zkusit od začátku Čelůstku. Mám možnost vzít jen osmnáct lidí. Michala dobře známe, proto ho nebereme," objasnil trenér.

Z kádru mistrovské Plzně tentokrát povolal jen univerzála Rajtorala. „Přiznám se, že jsem přihlédl k náročnému programu Viktorie. Dokud není potřeba, tak jsem její hráče nebral. Vím to sám, nikdo z Plzně na mě neapeloval. Navíc měli problémy, nedařilo se jim a potřebovali trénovat. A třeba Limberský proti Bayernu vůbec nenastoupil. Dáme šanci dalším," avizuje Pešice.

Šmicrova rozlučka se nekoná

Češi měli k dispozici ještě úterní termín 19. listopadu. Ten však nevyužijí. „Pro pátek by nám kluby měly uvolnit hráče bez problémů. Pro úterý by to bylo mnohem složitější," předeslal manažer národního týmu Vladimír Šmicer. Proti Kanadě se měl s funkcí rozloučit, neboť smlouvu má do konce roku a novou mu strahovský šéf Miroslav Pelta nenabídne.

Šmicer však skončil ještě dřív. „Žádná senzace. Vláďa se dohodl s předsedou, že se už zápasu nezúčastní," konstatoval tiskový mluvčí Jaroslav Kolář.

Smlouvy ostatně končí celému realizačnímu týmu, na tvorbě nového by se měl podílet již nový trenér. Pelta si vyhlédl plzeňského Pavla Vrbu, s Viktorií se však stále nedohodl. A tak kdo ví, třeba zůstane u vesla rekordman Pešice...

„Na to vůbec nemyslím. Žiju jen současností a zápasem s Kanadou, abych potřetí vyhrál. Další je ve hvězdách," usmívá se Pešice.

Nominace české fotbalové reprezentace na zápas s Kanadou
Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankář
Petr ČechChelsea1050
Tomáš VaclíkSparta10
Obránci
Tomáš SivokBesiktas443
Theodor Gebre SelassieBrémy261
Marek SuchýSpartak Moskva160
Ondřej MazuchDněpropetrovsk20
Ondřej ČelůstkaSunderland00
Záložníci
Tomáš RosickýArsenal9321
Petr JiráčekHamburk263
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck561
František RajtoralPlzeň120
Ondřej VaněkJablonec50
Vladimír DaridaFreiburg150
Bořek DočkalSparta52
Ladislav KrejčíSparta31
Útočníci
Václav KadlecFrankfurt72
Libor KozákAston Villa72
Matěj VydraWest Bromwich82

Reklama

Související témata: