Dvacet kilo mouky si dovezl. „Deset polohrubé, deset hrubé. A droždí k tomu. To až se dvakrát vyhraje a trenér Vrba povolí, abych udělal klukům svíčkovou. Samozřejmě s knedlíkem,“ natěšeně vykládal kuchař z Peltova Jablonce Rudolf Juriga, jenž fotbalisty doprovázel na soustředění v Rakousku a kterého si samozřejmě přivezli i do Francie.

O žaludky fotbalových reprezentantů se bude starat týmový kuchař Rudolf Juriga.
David Taneček, ČTK
Fotogalerie
Hotel Čechů ve Francii.

Zámecký hotel Clarion Chateau Belmont ve francouzském městě Tours, kde budou ubytováni během mistrovství Evropy čeští fotbalisté.
David Taneček, ČTK
Tedy přivezli, přijel samo sebou s předstihem už v pondělí, protože musel do Francie dopravit všechny propriety a kulinářské ingredience, aby se pánům fotbalistům zavděčil. Na něm je, aby dohlížel v Clarion Chateau Belmont na francouzské kuchtíky a připravil i něco navrch.
„Třeba bábovku ke svačině. Bude jako od babičky," zasnil se karvinský rodák vyvařující během roku na jablonecké Střelnici.
Přivezl mouku, ale i dětskou krupičku
S knedlíky je v západní cizině problém. S některými Jurigovými specialitami také. „Oni tady polohrubou a hrubou mouku vůbec neznají," povzdechl si, když do hotelového areálu nahoře nad rozvodněnou Loirou dorazil i s nákladem potravin.
„Vzal jsem i českou hořčici, náš ocet, ale třeba i ovesné vločky, dětskou krupičku i těstoviny. A pro Vláďu Daridu samozřejmě bezlepkové," připomínal, že jeden z fotbalistů má zvláštní nároky na stravu.
To vzhledem k bezlepkové dietě, kterou legionář z bundesligy drží. V jeho případě nepramení ovšem z přesvědčení, že mu pomůže k ještě lepším výkonům, jako je tomu u světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče, ale kvůli nařízení lékařů.
Proto i pečivo servírované ke snídani se dělí na dvě sorty. Běžné a bezlepkové.
„Však mám domluveno s hotelovým personálem, že hned ráno vyrazíme na nákup. Do obchodů, ale i na tržiště, abychom nakoupili nejčerstvější zeleninu a ovoce," libuje si Juriga, že s kuchaři i hotelovými manažery a provozními našel rychle společnou řeč.
I s kuchtíky společnou řeč našel
„No, chvíli to přece jen trvalo, protože francouzsky neumím a z nich až postupně vypadlo, že se rozpomenou na němčinu, díky níž se domluvíme."
Domluvili se. I na menu servírovaném na přivítanou. „Podával se krůtí vývar a jako hlavní chod telecí roláda a pečená kuřecí stehýnka, jako příloha pak bramborová kaše a těstoviny. A stoly byly pochopitelně plné zeleniny, ovoce i sladkostí," prozrazoval Juriga, co našli hráči na stole po příletu do Tours.
Dál už ovšem jídelníček konzultuje s lékařem výpravy Petrem Krejčím, který musí menu posvětit.
„Denně budou mít hráči na výběr ze tří druhů hlavních jídel. Hlavně z ryb a bílého masa. A k tomu přílohy a kopu zeleniny. Nádhera, jak čerstvou tady mají," rozplýval se kuchař české výpravy, který se v Jablonci kromě vaření věnuje i trénování fotbalových žáčků.
Však jim bude mít po návratu co vyprávět, i když zase až tolik času v Tours nemá. Ráno vstává před šestou, aby dohlédl na snídani, končí před jedenáctou večer.
„Ale je to zážitek. Z toho, že vařím fotbalistům, stejně jako ze zámecké kuchyně. Něco tak moderního a skvěle vybaveného, jako mají ve zdejším hotelu, jsem neviděl, natož abych v podobných podmínkách vařil," rozplýval se Juriga, který už s reprezentací absolvoval několik akcí a i na předšampionátovém soustředění v Rakousku jí vyvářoval.
Nejvíc natěšený je ovšem na to, jak se postaví k plotně a předvede fotbalistům, jak báječnou svíčkovou umí uvařit. „Když se dvakrát vyhraje, trenér určitě přimhouří oči," spoléhá na Vrbovu velkorysost.