Hlavní obsah

Španělé sbírají trofeje napříč Evropou. Vrbova družina má pět mistrů, ale i záchrana dává euforii

Tours

Devatenáct trofejí z nejprestižnějších evropských fotbalových soutěží poskládají borci španělské reprezentace za poslední sezónu! V kádru soupeře, jemuž bude čelit česká reprezentace v pondělním úvodním vystoupení na mistrovství Evropy, jsou ligoví šampióni ze Španělska, Itálie a Německa, k tomu připočtěte šampióny Ligy mistrů, Evropské ligy a národních pohárů!

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Sergio Ramos z Realu Madrid oslavuje svůj gól ve finále Ligy mistrů.

Článek

Češi před zápasem se Španělskem

Jde jen o další vyjádření síly kádru, který má trenér Vicente del Bosque k dispozici. Vždyť v české sestavě je pouze pět borců slavících v uplynulé sezóně ligový triumf. Tři hráči působí v Česku, dva ve Švýcarsku. Podíl na pohárovém triumfu Mladé Boleslavi pak měl Jiří Skalák, jenž byl ve středočeském městě do zimní přestávky.

Každopádně jsou dávno pryč doby, kdy čeští reprezentanti usilovali o trofeje v různých zemích Evropy. Dokonce i Petr Čech, zvyklý na pravidelný přísun trofejí z předešlé štace v Chelsea, musel překousnout sezónu bez velkého vítězství. Mohou být výsledky z klubových angažmá určujícím pro reprezentační úspěchy?

„Pro ty, kteří něco vyhráli, nebo se zachránili, je situace stejná. Oba mají radost. Horší to je pro kluky, jimž se sezóna vůbec nepovedla. A v nejhorším případě třeba spadli do druhé ligy. Nepříjemný pocit může mít na psychiku hráče vliv a záleží na každém, jak rychle vše vstřebá," přemítá Čech, brankář Arsenalu, který na ME před čtyřmi lety cestoval jako čerstvý vítěz Ligy mistrů, zatímco před šampionátem 2008 musel překousnout finálové zklamání ze stejné soutěže.

Hubník v opačné roli

Pokud by Čechova teorie platila, česká sestava by si lehce polepšila. Drsný boj o záchranu v Německu zvládli Kadeřábek i Gebre Selassie. „Cítím se psychicky skvěle," lebedí si Pavel Kadeřábek. „Byl to tuhý boj, ale záchrana je povznášející," přitakává Theodor Gebre Selassie.

Obránce a světem protřelý zadák Roman Hubník má srovnání. Když cestoval před čtyřmi lety na evropský šampionát 2012, tížil jej sestup do druhé německé ligy s Herthou Berlín. „Má to velký vliv. Tehdy jsem nevěděl, co se bude po sestupu v Berlíně dít. Kdo v kádru zůstane, kdo odejde. Jestli dorazí nový trenér. Hlavou se člověku honí spousta věcí. A pak mi najednou v průběhu mistrovství volal nově příchozí kouč. Je to hodně složité," připouští Hubník.

Letos přicestoval na sraz reprezentace před šampionátem po fantastickém jaru, kdy dovedl jako kapitán Viktorii Plzeň k titulu. „Jedu na mistrovství z euforie, což je rozhodně lepší. Když hráč přijede na reprezentační sraz s myšlenkami, že odehrál dobré zápasy a získal titul, je v příjemnější pozici," potvrzuje Hubník.

„Je fakt, že před čtyřmi sezónami jsme skončili s Besiktasem v turecké lize na čtvrtém místě, což bylo považováno za neúspěch. Lehká deprese v člověku zůstane. Ale týden nebo dva stačí, aby se člověk srovnal," vybavuje si obránce Tomáš Sivok.

„Hodně rovněž záleží na množství zápasů. My jsme všichni měli čtrnáct dnů, abychom se přeorientovali na reprezentační povinnosti. Ale třeba právě Španělé hráli hodně dlouho a návyky z klubů se na úkor povinností v národním týmu určitou dobu odstraňují. A k tomu je třeba připočíst únavu," dumá Sivok. „To je faktor, který může sehrát negativní roli. Fyzická náročnost se může projevit. Na druhou stranu v případě úspěšné sezóny završené trofejí člověk únavu tolik necítí," šátrá v paměti Čech.

ŠPANĚLSKÉ TROFEJE
2x Liga Mistrů, 1x Evropská liga, 5x Španělská liga, 5x Španělský pohár, 1x Německý titul, 1x Německý pohár, 1x Italská liga, 1x Italský pohár, 1x FA Cup, 1x Anglický Ligový pohár,
David De Gea (Manchester United) - FA Cup
Sergio Rico (Sevilla) - Evropská liga
Piqué (Barcelona) - Španělská liga, Španělský pohár
Marc Bartra (Barcelona) - Španělská liga, Španělský pohár
Sergio Ramos (Real Madrid) - Liga mistrů
Jordi Alba (Barcelona) - Španělská liga, Španělský pohár
Sergi Busquets (Barcelona) - Španělská liga, Španělský pohár
Andrés Iniesta (Barcelona) - Španělská liga, Španělský pohár
Lucas Vázquez (Real Madrid) - Liga mistrů
Thiago Alcántara (Bayern Mnichov) - Německá liga, Německý pohár
David Silva (Manchester City) - Capital One Cup (Ligový pohár)
Álvaro Morata (Juventus Turín) - Italská liga, Italský pohár
České trofeje
3x Česká liga, 2x Švýcarská liga, 1x Český pohár
Tomáš Vaclík (Basilej) - Švýcarská liga
David Limberský (Plzeň) - Česká liga
Roman Hubník (Plzeň) - Česká liga
Marek Suchý (Basilej) - Švýcarská liga
Daniel Kolář (Plzeň) - Česká liga
Jiří Skalák (Mladá Boleslav/Brighton) - Český pohár
Jak dopadne úvodní zápas českých fotbalistů na ME ve Francii?
Španělsko porazí
27,5 %
Se Španělskem remizují
22,1 %
Se Španěly prohrají
50,4 %
Celkem hlasovalo 24286 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články