Hlavní obsah

Česká sedmnáctka přiveze z ME medaili, může být zlatá

LUCEMBURK

Čeští fotbalisté do 17 let budou bojovat na mistrovství Evropy v nedělním finále o zlaté medaile. Rozhodli o tom ve čtvrtečním semifinálovém utkání, v němž porazili Španělsko 2:0 po brankách Pekharta a Vošahlíka. Češi byli po celý zápas lepší, soupeř odehrál druhý poločas oslaben o jednoho vyloučeného hráče. Ve finále se utkají s Ruskem, které přes Německo postoupilo ze druhého semifinále.

Článek

Češi od prvních minut potvrzovali, že z velkých soupeřů strach rozhodně nemají. Do zápasu vstoupili aktivněji. Jejich agresivita a ostrý presink španělské hráče zaskočily a ve středu hřiště jasně dominovali svěřenci trenéra Jakuba Dovalila. "Překvapili jsme soupeře hrou, kterou si na ně nikdo netroufá, kvůli jistému riziku. Napadání ze středové řady nám vyšlo a první branka byla pro vývoj hodně důležitá," prohlásil šťastný Dovalil v rozhovoru pro ČTK.

Favorit se dostával k ofenzivním akcím jen sporadicky, ale až příliš spoléhal na individuální akce, které táhl především Krkič. Ten se řítil ve 26. minutě do největší šance, kterou zastavil přesným skluzem Polák.

Španělé nestačili v soubojích

Český celek měl ale v rozmezí mezi 20. a 30. minutou výrazně navrch a vytvořil si i několik slibných možností. Vedoucí gól přišel ve 32. minutě, kdy se po autu dostal míč pětadvacet metrů od branky k Pekhartovi a nová akvizice Tottenhamu poslala míč bez přípravy do sítě. Španělé nestačili v osobních soubojích a těsně před pauzou na to doplatil García, který byl po dvou žlutých kartách vyloučen.

Česká převaha po pauze pokračovala, soupeř toho příliš neukázal. V 58. minutě přišel klíčový okamžik zápasu: Vácha vyvezl míč ze středu obranné šestnáctky přes půl hřiště, přenesl jej na druhou stranu, odkud se dostal k Vošahlíkovi a jeho lob přes vyběhnuvšího brankáře skončil gólem. "Vyloučení zápas zlomilo, soupeř už toho příliš nedokázal a my jsme v druhém poločase kontrolovali hru," uvedl Dovalil, kterého potěšil nejen výsledek, ale i způsob, kterým k němu tým došel.

Prudnikov rozhodl o postupu Ruska

Španělé sice nesložili zbraně a v 62. minutě měl Baen největší šanci svého týmu, ale brankář Štěch prokázal, že zájem zahraničních velkoklubů o jeho angažování není náhodný. Český celek už kráčel do finále, což nezhatila ani zmařená Pekhartova šance v závěru.

Před posledním zápasem v turnaji bude mít hodně práce především lékař týmu. Tvrdé zákroky Španělů sice hráči zvládli, ale na některé doléhá virové onemocnění, které už v minulých dnech poslalo do postele Lacka a dnes dopoledne také Reinberka. Trenér proto měl k dispozici jen tři náhradníky. "Musíme se z toho dostat, nemoc se pokouší o další tři hráče, ale snad se nám podaří dát tým znovu dohromady. Teď už se menší potíže překonávají snáz," mínil Dovalil.

Němečtí fotbalisté v semifinále utrpěli vůbec první porážku v této sezóně. O postupu Ruska rozhodl v 72. minutě střídající Alexander Prudnikov.

Výsledek - semifinále:
Španělsko - Česká republika 0:2 (0:1)
Branky: 32. Pekhart, 58. Vošahlík. Rozhodčí: Stavrev (Mak.). ŽK: García, Castellano, Aáron - Wojnar, Vošahlík, Pekhart. ČK: 40. García. Diváci: 1200.
Sestava ČR: Štěch - Řezník, Polák, Mazuch, Heidenreich - Vácha, Hable, Wojnar, Zeman (80. Holek) - Pekhart, Vošahlík. Trenér: Dovalil.
Rusko - Německo 1:0 (0:0)
Branka: 72. Prudnikov.

Reklama