Hlavní obsah

Čas apelů skončil, Gambrinus ohlásil odchod. Přestane sponzorovat českou reprezentaci i fotbalovou ligu

Praha

Adresovali fotbalové generalitě řadu apelů, výzev i podnětů, ale reakce se nedočkali. Ani na nedávné valné hromadě FAČR, ani po ní. „Fotbal je podle nás ve vážné krizi, ale současné vedení situaci jako krizovou nevnímá a nepodniká žádné razantní kroky, aby ji rychle řešilo,“ zdůvodňuje marketingový manažer pivovaru Gambrinusu Marek Dvořák, proč největší sponzor českého fotbalu neuplatní opci a od sezóny 2018/2019 končí s podporou reprezentace i nejvyšší domácí soutěže.

Foto: Sport.cz

Marketinkový manažer pivovaru Gambrinus Marek Dvořák.

Článek

Ustáli jste všechno, už pomalu dvě desetiletí jste s českým fotbalem na jedné lodi. Od partnerství vás neodradila Chvalovského kauza a jeho věznění na počátku milénia, vydrželi jste i o pár let později, kdy vyplula aféra s Ivánkovými odposlechy, rozhodčími a úplatky, ba ani proslulá Křetínského kabela vás nepřiměla, abyste dali od fotbalu ruce pryč. Opravdu myslíte, že vám dělá tak dobrou reklamu?

Byli jsme partnerem v časech dobrých i zlých, ale teď vnímáme, že fotbal přestává lidi bavit, takže o něj ztrácí zájem, což nás poškozuje a samozřejmě trápí. Vždyť my s ním byli opravdu v dobrých i horších časech, protože pivo jako lidový nápoj nedělitelně spojujeme s fotbalem, který je rovněž lidovou zábavou.

Pohrozili jste, poslali na Strahov řadu apelů, ozvali jste se i před volební valnou hromadou, jenže efekt žádný...

Poslední události nás jen utvrdily, že vedení českého fotbalu nevnímá současnou situaci jako my. A hlavně nepodniká žádné viditelné, natož pak razantní kroky, aby krizi řešilo.

Mluvíte o krizi. Považujete ji za největší za dobu téměř dvacetiletého vzájemného partnerství?

Určitě. Předchozí zmiňované kauzy měly své důvody, ale řešení se postupně našlo. Teď však nevidíme, že by fotbalová asociace panující krizi aktivně řešila, natož že by vyjadřovala touhu po změně.

Však vám to také delegáti vzkázali průběhem a resumé valné hromady, jež nakonec dospěla do patové situace a nové vedení nezvolila...

Nejvíc jsme překvapeni tím, že současnou situaci vidíme diametrálně odlišně než náš partner. On ji jako krizovou nevnímá, natož aby ji mínil jako krizovou řešit. A to ať již jde o rychlost změn, nebo jejich radikálnost.

Tak vyznělo i resumé ze setkání, které jste po valné hromadě měli?

Sešli jsme se s představiteli společnosti STES, kteří nám přednesli svůj pohled na situaci a zdůvodnění některých věci.

Neztotožnili jste se s jejich pohledem?

Vnímáme situaci rozdílně.

Takže fotbal od vás dostane novou výstrahu? Zase zazní bu bu bu...

Čas apelů a varování skončil. Naše partnerství s fotbalem je nejen nejdelší, ale i největší co se finančního příspěvku týče, takže jsme očekávali adekvátní reakci. Necítíme se totiž jen jako sponzor, který do fotbalu pouze sype peníze, ale jako jeho partner. A partnerem chceme zůstat dál, i když za současných podmínek pokračovat nebudeme.

Co to znamená v praxi? Jaký dopad to bude mít na fotbal?

Od sezóny 2018/19 neuplatníme opci zahrnutou ve smlouvě, takže nebudeme dál pokračovat jako partner ligy a české reprezentace.

O kolik peněz po tomto vašem rozhodnutí fotbal přijde?

Objem finančních prostředků neprozradím, protože mně to nedovoluje smlouva.

STES už o vašem rozhodnutí ví?

Nějakou dobu jsme už o něm diskutovali, takže až o takové překvapení nejde.

Co na to FAČR a Ligová fotbalová asociace
"Pro fotbal jako celek to tedy není neočekávaný krok. Spolupráce se společností Gambrinus byla dlouhodobá a je těžké si po 19 letech představit fotbal bez její účasti," uvedly ve společném prohlášení LFA, FAČR a její marketingová společnost STES.
"I proto budeme dále pokračovat v jednáních a pevně doufáme, že dokážeme se společností Gambrinus najít shodu v některých jiných patrech fotbalu. V tuto chvíli řešíme, jakou formu spolupráce nastavit od sezony 2018/19 především v projektech směřujících k výkonnostnímu fotbalu," stojí v prohlášení.
Čínská společnost CEFC zatím partnerem reprezentace zůstala. Firma vlastnící Slavii prostřednictvím svého zástupce Jaroslava Tvrdíka před valnou hromadou hrozila, že ukončí spolupráci s FAČR, pokud nový výkonný výbor bude pod nadvládou Romana Berbra. To však zablokovala moravská komora, což Tvrdík označil za důvod, proč CEFC u fotbalu zatím zůstane.
V uplynulé sezoně nesla první liga název ePojisteni.cz. Firma ale nedávno oznámila, že nevyužije opci na prodloužení smlouvy a od titulárního partnerství odstoupí. Společnost o tom informovala vedení ligy už v lednu, takže ukončení spolupráce nesouvisí s nynější krizí.

Říkal jste ale přece, že z fotbalu odejít nemíníte.

Nemáme důvod jednat hystericky, nechceme ho ani potopit, protože je pro nás pořád sportem číslo jedna. Jenže chceme být s lidmi, kteří z fotbalu mají radost a těší je. Proto se soustředíme na základnu fotbalu, na amatérský fotbal, na úspěšný projekt Kopeme za fotbal, který běží již několik let.

Takže tok peněz přesměrujete do amatérského fotbalu?

Přesně to chceme udělat. Podporovat lidi, kteří hrají fotbal pro radost a neřešit divadlo kolem. I proto se vedle akce Kopeme za fotbal soustředíme na fotbal neregistrovaných hráčů i třeba na fotbal 5+1 nebo 6+1. Na akce, které dávají smysl.

Reklama